Kilo vermek üzerine yazılmış birçok makale vardır. Çünkü fazla kilolu olma sorunu, günümüzde sıklıkla karşılaştığımız bir sorundur. Fakat bazı durumlarda insanların kilo almaya da gereksinimleri olabilmektedir. Bazıları için kilo almak, vermek kadar zor olabilir!
Ani kilo kaybınız varsa ve bunun nedenini bilmiyorsanız derhal doktorunuzla görüşün. Bu kilo kaybının sebebi diğer bazı sağlık sorunları olabilir. Normal, hatta normalin üstünde yediğiniz halde kilo alamıyorsanız aşağıdaki yazıyı okuyun.
Öncelikle bir dahiliye doktoruna muayene olarak kilo almanıza engel herhangi bir hastalığınız olup olmadığını araştırın. Kilo almanıza engelleyen bir hastalığınız yok ise;
* Besin piramidini öğrenin ve buradaki besin gruplarını en üst sınırda tüketin. Kilolu kişiler için olduğu kadar zayıf kişiler için de piramidin en üstünde bulunan yağ ve rafine sekerleri fazla tüketmek doğru değildir. Diyetisyeniniz veya doktorunuz önermediği sürece günlük enerjinizin yağdan gelen kısmının yüzde 30'un üzerine çıkmasına izin vermeyin; yağ alımının kontrolde olması sağlıklı bir kalp-damar sistemi için gereklidir.
* Daha yoğun kalorili besinlere yönelin. Bu sayede aldığınız besinlerin miktarını arttırmadan daha fazla enerji alımı gerçekleşecektir. Örneğin, taze meyve yerine meyve kurularını veya bunlardan yapılmış meyve sularını tercih edin. Çorbalarınızı yumurta veya süt ile terbiye edin. Salatalarınıza zeytinyağı koyun ve peynir, balık, tavuk gibi proteinden zengin gıdalar ekleyerek süsleyin.
* Daha sık beslenin. Gün içinde 5-6 öğün tüketmeye çalışın. Öğünlere fazla yüklenmeyeceğiniz için istenmeyen kan değerleri de ortaya çıkmayacaktır.
* Yemeklerle beraber sıvı tüketmeyin yemeklerden yarım saat önce veya sonra sıvı tüketimine yönelin. Kahve, çay, diyet soda ve gazozlu içecekler yerine meyve suyu ve süt gibi enerji değeri zengin olduğu kadar besin öğelerince de zengin sıvılar tüketin.
* Etiket bilgisi okumayı alışkanlık haline getirin; bilinçli tüketici olun. Besin öğeleri yönünden zengin gıdaları seçin. Kendi zevkinize göre yüksek enerjili karışımlar hazırlayın (örn: süt, meyve püreleri bir miktar dondurma ile evde kendi tatlınızı üretin veya sütlü tatlılarınızı meyve veya meyve kuruları ile zenginleştirin).
* Seçeceğiniz besinler hakkında en uygun rehberlik hizmeti alabileceğiniz kişi diyetisyendir. Yardım istediğiniz kişinin bu işin uzmanı olmasına dikkat edin.
* Kendinizi aç hissetmiyor musunuz, iştahınız mı yok? Bunun birçok sebebi olabilir (hastalık, ağrı, yorgunluk, depresyon, ilaç kullanımı, besin öğesi eksikliği) bu konuda önce doktorunuzla görüşün.
* Besin seçimleri ve hazırlama aşamalarında mutlaka yer almaya çalışın. Kendinizin içinde bulunacağı sistemlerle hazırlanan yemekler daha lezzetli olacaktır. Yemek yediğiniz ortamları neşelendirin mesela sevdiğiniz arkadaşlarınızla sevdiğiniz ortamlarda beraber yemek yiyin.
Not: Buradaki öneriler yeme bozukluğu olan ve kilo sorunu yaşamı tehdit edici boyutta olanlar için geçerli değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder