14 Haziran 2012 Perşembe

10 bin görme engellinin hayali gerçek oluyor


Başbakan'a yazılan bir mektuptan görme engellilere büyük bir müjde çıktı. 2500 görme engellinin hayali bir ay içinde gerçek olacak. Başbakan talimat verdi. Gözleri görmeyen 10 bin hasta için Amerika’dan kornea ithal edilecek. Nakilde hastanın cebinden beş kuruş para çıkmayacak, bütün masrafları SGK karşılayacak. Yıllardır kornea sırası bekleyen genç bir kızın şikayeti, Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki kornea yetersizliğine el attı. Özel hastanelerde 10 bin liraya mal olan kornea naklini artık devlet hastaneleri de yapacak. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kornea nakli bekleyen 10 bin hasta için  Amerika'nın Alabama eyaletinden bir göz bankasıyla anlaştı.



İLK PARTİ BU AY GELİYOR

Proje kapsamında Alabama'dan 2 bin 500'ü bu ay, 2 bin 500'ü yıl sonuna kadar, 5 bini de gelecek yıl ortasında teslim alınmak üzere toplam 10 bin kornea ithal edilecek. Bu sayede bakanlığın listesinde olan 10 bin kişi görme şansına kavuşacak.

Kornealar, ABD standartlarına uygun, SDA ve ISO 9000 gibi kalite belgeleri almış bir vakfın kornea bankasından alınacak. Vakıf korneaları, kayıtları alınmış, hastalığı olmadığı belli olan bağışlarla dünyanın farklı ülkelerinden topluyor. Kornealar özel sıvı içerisinde ve bozulmaya dayanıklı, canlılığını koruyan özel kargo kutularında gemi ve konteynerler ile gelecek.

6 MİLYON TL'YE MAL OLACAK

Görmeyen 5 bin hastaya hangi gözü görmüyorsa ona göre nakil yapılacak. Tek göze de çift göze de nakil yapılabilecek. Bakanlığın listesinde nakil bekleyenlerin büyük bir kısmı doğuştan, ilerleyen yaşa bağlı gözünde problemler oluşmuş ya da kaza sonucu gözünü kaybetmiş kişilerden oluşuyor.

Getirilen kornealarla görmeyen vatandaşlar yüzde 100 görme duyusunu kazanacak. Devlet, korneaların çiftine 2 bin 500 dolar ödeyecek. Vatandaşın cebinden beş kuruş çıkmayacak. Nakillerin ve hastanenin bütün masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak. Sigortası olmayanlar ise sadece ameliyat masrafını ödeyecek.

Ölüden korsan nakil yapılıyor

Projenin hayata geçmesine neden olan kornea sıkıntısındaki gerçekler akıllara durgunluk veriyor. Şu an Türkiye'de bazı doktorlar morga gidip ölen kişilerin yakınlarından habersiz cesetten korneayı alıyor ve para karşılığında hastasına naklediyor. Bu işlerin yüzde 80'i korsan yapılıyor.

En hassas dokularından biri: Kornea

Kornea, gözün en ön kısmında bulunan saydam dokudur ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Kornea, dış ortamdan gelen ışığın etkin bir şekilde retinaya odaklanmasını sağlar. Kornea da tüm canlı dokular gibi hastalık yapan nedenlerin tümünden etkilenir. Doğumsal kusurlar, yaşlılık, hastalıklar veya kaza gibi nedenlerle kornea işlevini kaybedebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder