10 Haziran 2012 Pazar

Çok aşağılık bir isim AMK



Günlerdir merakla beklenen spor gazetesi AMK, bugün yayın hayatına başladı. İsim seçimiyle çok tartışılan spor gazetesine medyada ağır eleştiriler getiriliyor.
Sözcü grubunun çıkardığı ve herkes tarafından bilinen küfürün kısaltılmış halinin (Açık Mert Korkusuz) isim olarak seçildiği gazeteyi Milliyet yazarı Mehveş Evin, köşesinde sert bir şekilde eleştirdi. Sosyal medyada "amk", "amq" kelimelerinin ne anlama geldiğini çocukların bile bildiğini belirten Evin, "Zorlama olması bir yana, çok aşağılık bir isim. Ayıptan geçtim, futboldaki holiganizm ve şiddetin artık en uç noktası. Nedir bu kadınların cinsel organıyla uğraşma hastalığı?" ifadelerini kullandı.



İşte o yazıdan ilgili bölüm:

SPOR BASINI BU KADAR MI DÜŞTÜ?

-  Yeni bir “spor” gazetesi yayın hayatına başladı. Gerçi adının sporla hiçbir ilgisi yok: AMK. Evet, yanlış okumadınız. Herkesin bildiği “o küfürün” kısaltılmışı.
-  Sosyal medyada “amk” veya “amq” diye yazınca bunun ne anlama geldiğini çocuklar bile biliyor. Reklamlar, tam bunun üzerine oturtulmuş.
-  Zorlama olması bir yana, çok aşağılık bir isim. Ayıptan geçtim, futboldaki holiganizm ve şiddetin artık en uç noktası. Nedir bu kadınların cinsel organıyla uğraşma hastalığı?
-  Sözcü grubu AMK’yı “açık, mert, korkusuz” olarak açıyor. Bu durumda “AMK Sözcü” denirse kimse alınmasın.



Öte yandan kürtaj konusunda 'Benim bedenim, benim kararım' diyerek kampanya başlatan kadınların, kadına en yapılan bu büyük hakaret karşısında nasıl bir tepki verecekleri merak konusu oldu.

15 yorum:

  1. AMK: Açık Mert Korkusuz diye yazılır, Angut Mal Kafasız diye de okunabilir; önemli olan niyet.

    YanıtlaSil
  2. AMK diye bir spor gazetesi çıkarmışlar açık, mert, korkusuz anlamında diye de uydurmuşlar, bizi bir güzel salak yerine koymuşlar ama yemezler! (Cem Ceminay)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Allaşkına niye şu AMK gazetesini alanlar hemen fotoğrafını çekip twitter, facebook falan koyuyo?

    YanıtlaSil
  5. rakip olmayı düşmanlıkla karıştırırsak, kulüpçülüğe örgütmüş gibi davranırsak, zevkli bir oyunu savaş sanarsak, AMK diye gazete çıkar tabii. (Erdem Yener)

    YanıtlaSil
  6. AMK diye gazete mimolur allah askina. Bu ne seviyesizlik. Rakibi ne olacak? SKTR mi? Ayip. Gunah. Yazik.

    YanıtlaSil
  7. Skibbe'nin ayrılışının ardından "Skib Bıraktı" manşeti atan Türkiye Spor Basını'nı eleştirmek için AMK'yi mi bekliyorduk?

    YanıtlaSil
  8. Basın Konseyi mail adresi baskon@basinkonseyi.org.tr olup,şikayetlerinizi iletebilirsiniz

    YanıtlaSil
  9. Basın Meslek İlkeleri;

    Madde 2. Düşünce‚ vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını‚ din duygularını‚ aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yada incitici yayın yapılamaz.

    Madde 3. Kamusal bir görev olan gazetecilik‚ ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez.

    YanıtlaSil
  10. Sözcü grubu 9 Haziran tarihi itibariyle bir spor gazetesi çıkarmaya hazırlanıyor.
    Gazetenin adı “AMK” .
    Gökmen Özdemir yaptığı açıklamada “AMK”nin açılımını açık, mert, korkusuz olarak duyurmuş. Yersen.
    Bu gazete adı aslında bir tahlil içeriyor. Sözcü grubunun toplum üzerinde tahlili şu, eğer ki spora ilgi duyuyorsan argo konuşmayı ya da konuşulmasını seviyorsundur. Evet meseleye böyle bakmış olacaklar ki, “AMK” adıyla çıkardıkları gazetede maddi kaygının nasıl tavan yaptığı ortaya çıkıyor.
    Reklamını da “bugün yeni bir spor gazetesi çıktı, beğenmezsen bir daha alma amk”. Cümle içinde açık,mert, korkusuz nasıl da oturuyor değil mi?
    Seviye işte budur. Bu adamlar sporla ilgilenenleri hep böyle konuşanlar olarak algılamışlar ve bu gazeteyi böyle satarız demişler.
    Halkı tahlil edemeyenler halkın sözcüsü de olamazlar! Bu gazete başlı başına halka hakarettir.
    Erdem ÖZDEMİR
    TGB Genel Sekreter Yard.

    YanıtlaSil
  11. Sözcü gazetesine bağlı olarak çıkan ve adından ötürü oldukça tepki toplayan AMK adlı spor gazetesi, yayın hayatına başlamış oldu. Bilindiği gibi bu harfler sosyal medyada düpedüz bir küfürü ifade ediyor. Medyada gazetenin adına tepki oldukça fazla. Bunlardan birini de Milliyet’ten Mehveş Evin kaleme aldı… Yazısının başlığında “Spor basını bu kadar mı düştü?” diye soran Mevheş Evin’e kötü haberi Medyabey.com olarak biz verelim; “Evet, o kadar düştü!”…



    “SPOR BASINI BU KADAR MI DÜŞTÜ?

    - Yeni bir “spor” gazetesi yayın hayatına başladı. Gerçi adının sporla hiçbir ilgisi yok: AMK. Evet, yanlış okumadınız. Herkesin bildiği “o küfürün” kısaltılmışı.

    - Sosyal medyada “amk” veya “amq” diye yazınca bunun ne anlama geldiğini çocuklar bile biliyor. Reklamlar, tam bunun üzerine oturtulmuş.

    - Zorlama olması bir yana, çok aşağılık bir isim. Ayıptan geçtim, futboldaki holiganizm ve şiddetin artık en uç noktası. Nedir bu kadınların cinsel organıyla uğraşma hastalığı?

    - Sözcü grubu AMK’yı “açık, mert, korkusuz” olarak açıyor. Bu durumda “AMK Sözcü” denirse kimse alınmasın.”

    http://www.medyabey.com

    YanıtlaSil
  12. Sporda şiddeti, küfrü yok etme çabasında olan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç olaya el koymalıdır. Şikayet için şu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

    http://bimer.gsb.gov.tr/Moduls/Basvuru.aspx

    YanıtlaSil
  13. Medya dünyası hiç bu kadar “dip” yapmamıştı. Seviye hiç böylesine dibe vurmamıştı.

    Sözcü gazetesinin “AMK” adındaki spor gazetesi, başta medya dünyasından büyük tepki topladı. Resmen belden aşağı çirkin bir küfrü gazete adı yapan Sözcü, medya dünyasının utancına dönüştü.

    Bugün piyasaya çıkan AMK’nın ilk gün net 97 bin sattığı iddia edildi.

    250 bine yakın basılan gazeteye kimler para verdi, böylesi bir rezilliğe kimler ortak oldu merak ediliyor.

    Umarız millet bu rezalete “dur”der ve o gazete yüzkarası adıyla çöpe gider…

    medyagundem.com

    YanıtlaSil
  14. “Adıyla kadını aşağılayan gazetemiz oldu: AMK Gazete.” (Nazan Öncel)

    YanıtlaSil
  15. AMK isminde bir gazete... Tek kelimeyle iğrenç.

    Her geçen gün kadın düşmanlığının arttığı bir ülke burası...İşte böyle bir ülkede, bir spor gazetesi çıkarıp adını AMK koyunca, bir halt olmuyor! Esprili de olmuyor! Yaratıcı da olmuyor! İktidar eleştirisi de olmuyor!Tek kelimeyle iğrenç!Kadın düşmanlığı üzerinden herhangi bir şey yapmak, hele muhalefet yaptığını iddia etmek hangi akla hizmet? Ben de Kadınların Medya İzleme Grubu’nun (MEDİZ) başlattığı bu boykota katılıyorum. Bu isimde bir gazetenin hiç çıkmamasını diliyorum. Melek Özman, sinemacı, feminist ve iletişimci. MEDİZin de koordinatörü. Bakın neler konuştuk...

    Sözcü Gazetesi tarafından çıkarılan AMK gazetesini boykot ediyorsunuz. Neden? Gerekçeniz ne?

    Çok açık. Gazeteye verdikleri isme bakar mısınız? “Yok öyle değildi, böyleydi” diyorlar. Yemezler! Bu ismin ne ifade ettiği çok belli. Bu küfrü, gazetenin ismi yaparak kadınlara karşı alenen suç işliyorlar. Sessiz kalmak mümkün değil. Biz de gazetenin ismi değişmedikçe, AMK gazetesini boykot ediyoruz. Kadın-erkek herkesi, bu gazeteyi satın almamaya, satmamaya, satanları uyarmaya, bu gazeteyi satan bayi ve dükkânlardan alışveriş etmemeye çağırıyoruz. Mesele, şiddetin ve fanatizmin meşrulaştırılmaması...
    Sizi anlıyorum. Ve hak veriyorum. Ama gerçekten engelleyebileceğinizi düşünüyor musunuz? Bu, nihayetinde bir erkek gazetesi. Erkekler de bu küfürleri çok sık kullanıyorlar. Bu gazeteyi alanlar da kadınlar değil. Boykot kararınız işe yarayabilecek

    Bakın, başka başvurularda da bulunuyoruz. Basın Konseyi mesela. Bu küfürler, stadyumda edildiğinde ceza veriliyor erkeklere. Sonuçta suç olan bir şey yapıyorlar. Biz üstüne gitmeye devam edeceğiz. Tabii ki satılmasını engelleyemeyiz. Belki boykotumuz tirajı bile etkileyemeyecektir. Ama ses, sestir. Sesimizi çıkarmamız, itirazımızı yapmamız gerekiyor. Kadınların bundan hoşlanmadığını başka nasıl anlayacaklar ki? Siz adı böyle olan bir gazetede yazar mıydınız? Çalışır mıydınız? Biz asıl desteği “içeriden” destek bekliyoruz, Sözcü gazetesinden de olabilir...

    Bekir Coşkun, Uğur Dündar, Emin Çölaşan’dan destek istemeyi düşündünüz mü?

    Elbette. Saydığınız gazetecilerin bu küfür anlamındaki ismin gazeteye verilmemesi gerektiğini düşünecek kadar iyi gazeteciler olduklarına inanmak istiyoruz.
    Ayrıca onlar ne düşünüyor, bununla bir etik sorunları yok mu çok merak ediyoruz.

    Peki Twitter’da da “AMK” çok sık kullanılıyor. Hatta kullanan kadınlar da var...

    Doğru, çok üzülüyoruz. Bütün klişeler, belden aşağı espriler kadın bedeniyle ilgili. Türkiye’de cinsiyetçi olmayan mizaha hiç tanık oldunuz mu? Kadınlar, cinsel organlarından kadınsılıklarına kadar mizahın konusudur. Cinsiyetçi olmayan bir mizah yok. Ve ne yazık ki, bunlara kadınlar da gülüyor. Sosyal medyaya gelince daha çok denetimsiz bir alan ve maalesef kadınlar da bu erkek egemen klişeleri tekrarlıyorlar, kullanıyorlar. Kullanmamalarını diliyorum.

    Twitter’ı boykot etmeyi neden düşünüyorsunuz!

    İlk defa böyle bir boykot çağrısı yapıyoruz. Aslına bakarsanız, biz bir gazeteyi de boykot etmek istemezdik, çünkü önemli bir iletişim aracı. Ama başka çaremiz kalmadı. Bu gazetenin adı ve yaptığı şey, yenilir yutulur gibi değil. Üstelik de bunu, iktidar eleştirisi adı altında yapıyorlarmış...

    Nasıl yani?
    AKP’ye gönderme olduğunu söylüyorlar ve “Aman kızmayın asıl derdimiz kadınlar siz değilsiniz!” diyorlar. Ne adına yapılırsa yapılsın sevimli bulacağımız bir şey değil. Çok feci.

    Kadınların Medya İzleme Grubu” nedir ve sizin göreviniz nedir?

    23 kadın örgütü bir araya geldik, gönüllülerden oluşan bir medya izleme grubu kurduk: MEDİZ. Bu networkün içinde sadece feministler yok, kadın gazetecilerden de çok destekçimiz var. Ben de MEDİZ’in koordinatörlerinden biriyim.

    Ayşe Arman - 13.06.2012
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20748430.asp

    YanıtlaSil