15 Ocak 2013 Salı

SMS ile 1 TL'ye kredi risk raporu


Kredi Kayıt Bürosu, isteyen herkesin cep telefonuna kişisel risk bilgilerini içeren e-raporu anında gönderiyor. Raporlar 17 Ocak Perşembe gününe kadar ücretsiz. Bu tarihten sonra rapor ücretinin 1 lira olması bekleniyor.

Daha önce sadece bankaların görebildiği kredi risk bilgileri, kişi ve şirketlerin kullanımına 17 Ocak Perşembe günü itibariyle resmen açılıyor. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) risk raporlarını pilot uygulama kapsamında isteyen herkese ücretsiz veriyor.



Ücretsiz rapora hücum

KKB'nin ücretsiz pilot uygulaması vatandaşa yaradı. Kredi sicili hakkında bilgi edinmek isteyen çok sayıda vatandaş ve ticari işletme KKB'nin internet sitesine üye kaydı yaptırıp sanal sözleşme imzaladı. Üye olan tüm kişi ve kuruluşlara cepten mesajla risk raporunu ücretsiz gönderiyor.

Önce üyelik gerekiyor

Kredibilitesinin sağlam olduğunu karşı tarafa kanıtlamak isteyen ya da kişisel olarak kredi riskinin detaylarını öğrenmek isteyenler önce KKB'nin internet sitesine girip üye kaydı yaptırıyor. Üyelik için TC kimlik numarası ile nüfus cüzdanı ve banka kartı bilgileri gerekiyor. Üyelik işlemini tamamlayanlar, KKB'ye kaydettirdikleri kendi cep telefonlarından 4552'ye kısa mesaj gönderip risk veya çek raporunu talep ediyor. Rapor talep eden kişinin telefonuna 2 kısa mesaj geliyor. Birinci mesajda detay rapora erişim için referans numarası, 2'nci mesajda özet rapor yer alıyor. Cep telefonuna gelen mesajda kişinin toplam limiti, toplam bakiye, gecikmeli bakiye, gecikmiş ödemeler, gecikmiş kredi sayısı, takipteki bakiye, en uzun gecikme ve takibe alınmış kredi sayısını içeren bilgi tablo halinde veriliyor. Cep telefonuna gelen referans numarasının KBB sitesinden girilip ilgili yere yazılması halinde, bu bilgiler biraz daha detaylı halde veriliyor.

Bankalar 15 lira alıyor

Edinilen bilgilere göre, çek ve risk raporu almak 17 Ocak tarihine kadar ücretsiz. Bu tarihten sonra ilk yıl her bir kişinin alacağı ilk rapor ücretsiz, sonraki raporlar ise ücretli olacak. Rapor ücretleri henüz belirlenmedi. Ancak düşünülen rakam 1 lira olması yönünde. Aynı rapor için bankalar müşterilerinden 15 liraya kadar ücret talep edebiliyor.

Kaynak: Bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder