7 Ağustos 2012 Salı
'Süper Dadı' ailelere çocuk eğitimini anlatıyor
TRT 1'de çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumlulukları öğretmek ve bunu da uygulamalı olarak göstermeyi amaçlayan bir program yayınlanıyor.
Süper Dadı programında Psikolog Yeşim Varol Şen, tüm gününü aileyle geçiriyor, yapılması ya da yapılmaması gereken davranışları anne-babaya öğretmeye çalışıyor. Psikolog Şen'e göre hedef 'Ben değişirsem çocuğum değişir' fikrini ebeveynlere vermek. Programın adı her ne kadar Süper Dadı olsa da, program çocuğu değil, ebeveyni eğitmeyi, ailenin çocuğu algılama biçimini değiştirmeyi amaçlıyor. Şen, ailelerden en çok şikâyet aldıkları konunun çocukların yaramazlığı olduğunu söylüyor. Şen bu konuda "Bir çocuğun koşması, yaramazlığı gibi şeyler çocuğun tabiatında vardır. Biz de kendilerinin yardıma ihtiyacı olduğu noktasında yönlendirmede bulunduk." değerlendirmesini yapıyor.
Süper Dadı'nın görünmeyen yüzü ve en büyük destekçisi Uzman Psikolog Aysun Bal ise programa en çok başvuranların çalışan anneler olduğunu ifade ediyor. Annenin enerjisini bölüştürmesi gereken pek çok alan var. Çalışma hayatında olan anne, babadan da destek alamadığı takdirde çocuğun yoğun enerjisine karşılık vermekte zorluk çekiyor. Program süresince en çok enerjinin ekonomik kullanımı üzerinde çalıştıklarını kaydeden Psikolog Bal, "Anneler için hayat değiştiği için çocuk için de değişiyor. Çocuğun beklediği huzur ortamı sağlanamamış oluyor." diyor. Süper Dadı psikologları, gittikleri evlerde, babanın da çocukla ilgilenmesi için çocuğun yatırılması görevini babaya vermiş. Psikolog Şen, aralarında o güne kadar çocuğuna hiç masal okumadığını ifade eden babaların, çocuklarıyla temas içerisine geçtikten sonra bundan büyük zevk aldıklarını ifade ediyor.
OKULDA DİSİPLİNSİZLİK, SORUNLARDAN BİRİ
Görüşülen ailelerde karşılaşılan ortak problemlerden biri de okuldaki disiplinsizlikler. Psikolog Şen, düzensiz bir aile ortamında yetişen çocuğun okula gittiği zaman kuralların belirlenmiş bir ortama ayak uydurmakta zorluk çektiğinin altını çiziyor. Karşılaşılan diğer problemler ise yeme-içme, uykusuzluk problemi, aile içi geçimsizliğin çocuğa yansımaları.
Mesai sabah 6'da başlıyor
Ekrana birçok ailede karşılaşılabilecek sorunlar yansıtılıyor. Ebeveyn tartışmaları, çocuğun özel durumları ise izleyiciye aktarılmıyor. Sabah 6'da aile içerisinde gözleme başlayan Süper Dadı psikologları, çekim ekibi gittikten sonra dahi aile ile iletişimi sürdürebilmek için gece 12'ye kadar evden ayrılmıyor. Süper Dadı, henüz 13 programın çekimini gerçekleştirmiş olsa da görüşme için gittiği 100'den fazla evin her biri için bir danışmanlık hizmeti de vermiş. Bir aile ile ortalama 1 hafta vakit geçiren Süper Dadı psikologları, çekimi bitirdikleri ailelerle de irtibatı sürdüklerini ifade ediyor.
Ayrıntılı bilgiye http://www.superdadi.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Zaman
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder