31 Mayıs 2012 Perşembe

Tüketici Kredileri ve Dosya Masrafının İadesi


Uygulamada kredi sözleşmelerinde tüketiciyle müzakere edilerek doldurulması gereken komisyon ücreti ve dosya masrafı haneleri bankalarca tüketiciye verilen nüshada boş bırakılmaktadır. Bu bölümün doldurulmamış olması tüketiciyle müzakere edilmediği anlamına gelmektedir.
4077 sayılı Tüketici Yasasının 6. maddesi sözleşmedeki haksız şartları düzenlemektedir. Bu maddeye göre;
-Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.


Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. (…)
Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.”
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun açıkça bu tür sözleşmelerde haksız şart olarak kabul edilebilecek hususların tüketici ile müzakere edilip edilmediği yönünde bir uyuşmazlık var ise var ise bunun ispat yükümlülüğünü satıcı/sağlayıcıya vermiştir. Komisyon ücreti ve dosya masrafı tüketiciye parasal bir yükümlülük yüklediğine göre tüketici aleyhine dengesizliğe neden olduğu açıktır. Buna göre “komisyon ücreti ve dosya masrafına” ilişkin şartın haksız şart olup; bu şart tüketiciyi bağlamaz.
Bu durumda bankanın komisyon ve dosya masrafı talebini (yasal düzenleme veya sözleşmeye bağlı olarak) tüketiciden talep ve tahsil etmesi yasal değildir.

Av. Gökhan ARICAN
e-mail: info@gokhanarican.av.tr

1 yorum:

  1. Güzel bir konuya değinmişsiniz emeğinize sağlık.. ancak mahkemeler sözleşmeyi imzalamışsınız bu nedenle sözleşme içeriğini de kabul etmiş oluyorsunuz diyor ve tüketici aleyhine hüküm tesis ediyor. Ancak asıl sorun imza atılmadan zaten krediyi alamıyorsun ya da kredi kartı alamıyorsun. hakim de buna karşılık krediyi almasaydın ya da başka bir bankadan alsaydın diyor.. hangi bankadan alırsan al farkeden bir şey yok ki zaten.. bu konuda ne yapılmalı sözleşmeyi imzalamışız ancak sözleşme maddelerini müzakere etseler bile içeriğine etki edemiyoruz ki.. yol gösterirseniz sevinirim...
    Ahmet123

    YanıtlaSil