6 Mayıs 2012 Pazar

Tatilciler bu dolandırıcılara aman dikkat!


Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yılın yorgunluğunu gidermek, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla tatil planları yapılmaya başladı.

Özellikle erken rezervasyondan faydalanmak isteyenler art niyetli kişi veya kuruluşlar tarafından akıl almaz yöntemlerle dolandırılıyor.


Bugün gazetesinin haberine göre Tatil dolandırıcılığına yönelik Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'ne çok sayıda şikayetin geldiğini ifade eden Genel Sekreteri Mehmet İmrek, sıkıntının daha çok sahte turizm acentelerinden kaynaklandığını söyledi. "Tüketici rezervasyon yapıyor ve parasını ödüyor ama kısa bir süre sonra firma ortadan kayboluyor" diyen İmrek, bu firmaların hiçbir kuruluşa üye olmayan ve daha çok komisyonculuk yapan sahte firmalar olduğunu kaydetti.

OLAN TÜKETİCİYE OLUYOR
İmrek sözlerine şöyle devam etti:
"Komisyonculuk yapan firma parayı aldığı gibi aktarma yaptığı firmaya da para ödemiyor. Diğer firmayı da ister istemez farklı bir uygulamaya mecbur bırakıyor. Olan tüketiciye oluyor. O nedenle tatil yapmayı planlayan kişiler anlaştığı firmanın TÜRSAB üyesi olmasına ve taahhüt edilen hizmet çeşidinin sözleşmede yazılı olmasına dikkat etmeli. Firma hakkında ön bir araştırma yapmalarını öneriyoruz. Ayrıca tüketici sözleşmenin bir örneğini ve ödeme belgelerini mutlaka istemeli."

SİGORTA POLİÇESİ ALIN
Erken rezervasyon döneminin 15 Mayıs'ta biteceğini hatırlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Vatandaş TÜRSAB belgesi olan acentede rezervasyon yaptırsın ve sigorta poliçesi alsın" uyarısında bulundu.

ÖNCE İHTARNAME ÇEKİN
* Firmaya "ihtarname" gönderip mağduriyetinizin giderilmesini isteyin.
* İhtarnameden sonuç alamazsanız 2012 yılı için 1.161.87.TL'nin altındaki şikayetler için hakem heyetine başvurun. Bu meblağın üzerindeki şikayetler ya da maddi ve manevi tazminat istemli şikayetler için tüketici mahkemelerine başvurun.
* Şikayetçi olduğunuz firma hakkında TÜRSAB, İl Turizm Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı'na yazılı şikayette bulunun.

BEN YANDIM SEN YANMA
A.M: Üniversite öğrencisiyim. Mart ayında bir firmadan Anadolu turu paketi satın aldım. 6 günlük program için 900 euro ödedim. Meğer anlaştığım firma organizasyonu başka firmaya devretmiş ama ona da ücret ödememiş. Söz konusu kişilere ulaşmaya çalışıyorum ancak muhatap bulamıyorum. Çünkü anlaştığım firma benim gibi birçok insandan paraları aldıktan sonra ortalıktan kayboldu.

BİZİ YOLUN ORTASINDA BIRAKTILAR
E.C: 21-24 Nisan 2012 tarihinde bir firma ile Roma seyahatine gittik. İnternet sitesinde belirtildiği üzere 4 yıldızlı, şehir merkezi seçtik. Ancak bizden şehir merkezi otel farkı aldılar. Birinci gün panaromik şehir turu yapmamız gerekirken, yanlış organizasyon sebebi ile saat 15:00'te otobüsümüz bizi yolun ortasında bırakarak gitti. Akşam otele geldiğimizde valizler, kilidi olmayan bir odada duruyordu. Otel kusurlu bulundu. 120 euro taksi parası ve şehir merkezi otel farkını nakit olarak talep ettim. Bana bir daha dönüş olmadı.

OTELİ GÖRÜNCE ŞAŞKINA DÖNDÜM
F.M. 23 Nisan tatili için kızımı alıp 3 günlük Riga turuna katıldım, her birimiz için 350 Euro ödedim. Riga'da 3 yıldızlı bir otelde konaklatılmayı kabul ettim. Oteli gördüğümüzde büyük bir şok yaşadık, şehrin dışında, odada bir masa, iki tane sandalye olan, felaket bir yer. Günlerce odaya kimse uğramadı, çöpler bile atılmadı. O sırada bir internet araması yaptım, ne göreyim, kaldığım otel "Ucuz oteller veya hosteller" kategorisinde ve geceliği iki kişi sadece 24 Euro.

PARAMI GERİ ALAMIYORUM
K.L : 3 günlük İzmir çıkışlı Batı Karadeniz turu almıştık. Yola çıkmadan 3-4 saat önce arayıp, yeterli katılım olmadığından turun iptal edildiğini paramızın 5 iş günü içerisinde yatırılacağını söylediler ama hala ses seda yok. Her aradığımda başka bir güne erteliyorlar. Kredi kartından taksitleri yatırmaya başladık ama hala paramızı alamadık.

4 YILDIZLI DİYE BELDE OTELDE KALDIK
G.D: Ayvalık-Assos-Kazdağları turu için rezervasyon yaptırdım, sitede belirttiği otel gayet güzeldi ve buna güvenerek ücret ödemesi yaptım. Fakat turun kalkacağı gün şirketten bir telefon ve farklı bir otelde konaklama yapılacağı söylendi. Birkaç saat sonra tur şirketini aradım yetkili bulunmadığını bana geri döneceklerini söylediler ve tabii ki kimse aramadı. Otel 3 yıldır kapalıymış ve 23 Nisan'da açılıyormuş. Yemekleri, hijyeni odaları o kadar kötüydü ki anlatılamaz. 4 yıldızlı otelde konaklama sözü verip belediye belgeli otelde konakladık. Turdan tam tamına 50 müşteri mağdur oldu.

REHBER YANLIŞ HİKAYELER ANLATTI
S.K: 20-23 Nisan tarihleri arasında eşimle beraber Ö'nün satışını yaptığı Ayvalık-Bergama-Asos turuna katıldık. Turun program içeriği tamamen ticariydi. Bizi koştura koştura gezdirdikleri için öğlen 2'de program bitti ve bizi otele götürmeye kalktılar. Otelin hizmet kalitesini es geçiyorum. Rehberin hiçbir bilgi birikimi yoktu. Yanlış hikayeler anlattı. Mesela küçük bir tiyatroyu anfi tiyatro gibi gösterip burada aslanlarla gladyotörlerin savaştığını söyledi. Ortadaki alan ise 3 metre var yok.


Kaynak :  internethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder