23 Temmuz 2012 Pazartesi

Sünnet kararına tepki büyüyor


Almanya’da sünnetin yasaklanmasına ilişkin mahkeme kararına Yahudi cemaatinden tepki geldi. Avrupalı Hahamlar Konseyi, kararın Almanya’daki Yahudi toplumunun varlığını tehlikeye attığını öne sürdü.
Almanya'da Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin bir süre önce sünneti bir ‘yaralama' suçu olarak kabul etmesi ve oğlan çocuklarının sünnet edilemeyeceğine hükmetmesi büyük bir tartışma başlatmıştı.
Karar bugün, Avrupalı Hahamlar Konseyi tarafından da eleştirildi. Konsey, kararın din özgürlüğüne müdahale olduğunu savundu. Berlin’de toplanan Avrupalı Hahamlar Konseyi, Yahudilik'te sünnetin 4 bin yıllık bir geleneği olduğunu ve Yahudi cemaatinde bunun tartışmaya açılamayacağı konusunda görüş birliği bulunduğunu ifade etti.



Siyasiler de arayışta

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’den milletvekilleri de konuya ilişkin yasal düzenlemelerin iyice irdelenmesi ve Müslümanlar ile Yahudiler için hukuki güvence sağlanmasını istedi.
SPD Meclis Grup Başkan Vekili Christine Lambert, tartışmanın bir an önce nesnel bir düzleme çekilmesini isteyerek, Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin verdiği kararın hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmadığını, kararın geçerli olabilmesi için Federal Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.


Yeşiller yasa hazırlığında

Yeşiller Meclis Grup Başkanı Renate Künast da partisinin dini gerekçelere dayanan sünnete izin verilmesi amacıyla bir yasa hazırlığı içinde olduğunu söyledi.
Künast “Welt” gazetesine yaptığı açıklamada, ‘yaz tatilinden sonra uzmanlar ve derneklerle konuşarak, bu sorunun yasal açıdan düzenlenmesi ve Müslümanlar ile Yahudilere hukuki güvence sağlanabilmesi için bir çözüm yolu bulunup bulunamayacağının tartışılacağını' ifade etti.

Kaynak: Deutsche Welle


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder