3 Temmuz 2012 Salı
Dondurmadaki büyük tehlike
Yazın çok tüketilen hazır dondurmalar, süt tozu, glikoz şekeri, kanserojen renklendiriciler ve 'şüpheli' katkı maddeleri ile yapılıyor. Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor. Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Yaz mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği"ne göre üretiliyor. Bu da piyasadaki birçok dondurmanın süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor. Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor. İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hiçbir çeşidinde domuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır" ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor. Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor. Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere göre kesilmiş olması gerekiyor. Aksiyon Dergisi'nin yayımladığı haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise mevcut üretilen dondurmaların yüzde 95'inde hiç süt kullanılmaması. Süt yerine aynı tadı vermesi için süt tozu kullanılıyor. Pahalıya alınan dondurmalarda dahi durumun aynı olduğu belirtiliyor. Dondurma üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve renklendiriciler; mineral dengesini bozuyor, hiperaktivite-dikkat dağınıklığı-huysuzluğu artırıyor, böbreklere de zarar veriyor, koroner kalp ve şeker hastalığına yol açıyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, anne sütünün kalitesini düşürüyor, kanseri tetikliyor ve şişmanlatıyor.
ZAMAN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder