17 Mart 2012 Cumartesi
Bankalar SMS ücreti alamaz
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların müşterilerine gönderdiği SMS’ten para almalarına izin vermeyeceklerini, bu tür konularda bankaları uyardıklarını söyledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların verdikleri hizmet ve servislerden aldıkları ücretlerde makul sınırlar içinde kalmaları için gereken uyarıları yaptıklarını söyledi. Bilgin, internet bankacılığı uygulamasında bankaların cep telefonu aracılığıyla gönderilen güvenlik şifresi karşılığında müşterilerden ücret almasına ilişkin olarak, ''Bankalarımız cep telefonu şirketlerinden topluca SMS alıyor. Topluca aldığı için maliyeti 2-3 kuruş. Eğer siz bu SMS'i müşteriye yollarken 25-30 kuruş alırsanız bu bankacılık değil'' dedi.
Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları - 2011’ ödül töreninde Yılın Bürokratı Ödülü’nü alan BDDK Başkanı Bilgin, BDDK’nın düzenli olarak web sayfasında bankaların bankacılık hizmetlerinden aldıkları ücret ve masrafları duyurduklarını, tüketicilerin bu bilgileri dikkate almalarını önerdi.
Bankaların dünyanın her yerinde müşterilerinden belli oranlarda ücret aldığını ifade eden Bilgin, ancak bunun belli makul sınırlar içinde kalması gerektiğini belirtti.
Şifre doğrulamak için bankaların müşterilerine attıkları SMS’lerden para kesmelerine izin vermeyeceklerini belirten Bilgin, “Yurtdışında da bankalar verdikleri hizmetlerden dolayı müşterilerinden belli oranlarda ücret alıyorlar. Vadesiz hesaptan ‘saklama’ bedeli altında para alan bankalar var. Biz Türkiye’de verilen temel bankacılık hizmetlerinden bankaların masraf almalarını doğru buluyoruz. Ancak SMS attı diye para kesmesine izin vermeyiz. Bu tür uygulamalarda bulunanlara gereken uyarıları yapıyoruz” dedi.
Kredi kartı kullanımında tek limite geçilmesi yönünde başlatılan çalışmaların devam etttiğini anlatan Bilgin, “Gelir ve ücretleri yeterli olmadığı halde farklı bankalardan aldıkları kredi kartlarıyla kazançlarının üstünde kredi kartı limitine sahip olan insanlar var. Biz BDDK olarak kişilerin doğru kullanımını düzenlemek açısından tek limitin yararlı olacağını düşünüyoruz. Altyapı sistemleri üzerinde çalışılıyor” dedi. Bilgin, Türkiye’de hâlâ mevduat bankacılığı yapmak isteyen kişiler olduğunu ve bunun sinyallerini aldıklarını da söyledi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Tevfik Bey Eğer alırlarsa öyle görünüyor alacaklar ne yapmalıyız Bu konu
YanıtlaSil