6 Ocak 2018 Cumartesi

Myrlea Evleri için iskan izni verilmiyor

2013  yılında imar izni verilen yerin yolu olmadığı halde belediye tarafından denetlenmemiş. İskan izni bina eksilerinden dolayı alınamamış. Buna rağmen belediyeden oraya ikamet belgesi alınabilir olması, ki hala şantiye diye geçtiği halde su, elektrik aboneliği izni çıkarılabilir olması. İskanı olmayan bir yere deprem sigortası yapılabilmesi. Çünkü deprem sigortası  olmadan tapu dairesinin tapu belgesi vermiyor olması.Burada bazı insanlar yaşadığı halde belediyeye  bu mantık hatasını açıklamalı bildirdiğimiz halde, site müteahhitine belediye denetimi gelmiyor olması. Belediyenin emlak vergisi aldığı bir yere böylesi tüketici hakkı ihlaline adeta çanak tuttuğu için. Hepsi birbirine zincirileme kaza gibi domino taşı etkisi gibi bağlı olduğu için, hepsini birbirinden bağımsız dava etmek istiyorum. Hem sorumluluğunu yerine getirmeyen Myrlea Sitesi kooperatif ustalarını hem site  müteahhiti Bülent Yıldırım’ı hem o kadar iskansız dosyayı biriktirip tüketici hakkı ihlaline çanak tutan Bursa Büyükşehir ve Mudanya Belediyesini şikayet ediyorum.

Hepsi birbirine atıyor sorumluluğu. Çünkü sorun bir tek belediye sorunu değil. Bu İmar yasası, arsa alıp bina yapmak isteyen müteahhitte inşaat izni verme yetkisini belediye vermiş. Bu yasayla isteyen de Müteahhit olabiliyor zaten. Kontrolsüz bilinçsiz bir kaç da kendi gibi adamları toplamış ortaklık  yapılmış .Gariban ustalara da demiş ki, binalarda biri marangozluk işini biri kalebodur işini biri su tesisatını bir elektrik tesisatını yapsın karşılığında birer daire verelim. Sonra ne olmuşsa olmuş. Para iyi yönetilememiş bitmiş. Kazanan kazanmış. Yarı bitmiş daireleri elden çıkaran kurtulmuş. Şimdi burda belediye ne yapsın? Yol ayrı konu, yolu belediye çözmek zorunda. Doğal gaz internet gelmesi için yol şart. 106 daire var yaşayan sayısı 11. yol gelse biraz rahatlarız diyorlar zira iskan alınmamış bir yere Bursa Belediyesi yol yapmada nazlanıyor. 2013 de imar izni çıkar çıkmaz yol yapması gerekiyordu. AB standartlarında böyledir.

İskan almak için sitede eksikleri kim ödeyecek? Bunun için müfettiş gelip tespit etmeli.

Bakın yasadaki çarpıklığa!

Alt yapısı olmayan bir yere 2013 den bu yana İmar izni çıkmış. Müteahhit inşaatı bitirdim diyor ama iskan almıyor, almadan ama daire satışı yapabiliyor .


İskan yok benim gibi oturanlar var. Belediyeden ikametini alan hizmet bedelini ödemek zorunda ama iskan yok diye hizmet yok. İyi de iskan yok diye şantiyeden geçiniyoruz ama ikametgah bu adrese veren de belediye.

Müteahhit iskan izni almayı kabul etmiyor ama yol doğal gaz gelmediğini bile bile neden oturum alabiliyoruz belediyeden? Mühür vursun daha iyi değil mi?

Müteahhit pişkince iskanını site sakinlerine ödetmek istiyor. Oysa  iskan onun görevi. Peki bunu belediye bildirdiğimiz halde niye müdahale etmiyor? Yetkisi mi yok? İsine mi gelmiyor? Yoksa yasa da bir açık mı var?



-2013 den beri burada ne yaptın bittiyse iskan nerde diye niye sormaz bir yasa?Yada belediye ? -Bitmediyse niye insan yaşıyor burada diye belediye niye soramıyor da ikamet veriyor elektrik su aboneliğine göz yumuyor. Birde iki misli bedel alıyorlar şantiye diye. Mafya vari bir düzen değil mi bu sizce de?

- Bu İmar yasası müteahhitin elini rahatlatmış bu yüzden pişkince davranabiliyor.

Çünkü baskı yok denetim yok. Müteahhit bitmeyen binaya bina bitti diyor alın iskanı oturun diyor sırıtarak. Ve görevi olan iskan çıkartmıyor.

- Bu durumda vatandaş mağdur ediliyor belediye de buna susuyor.

-Vatandaşı mağdur etmeye ortaklık etmek değil midir bu?

-Yurtdışında standart bir inşaat izni dahi önce devlet altyapıyı yapar şantiye değil ,devletin suyu elektriği doğal gazı interneti bağlanır. Müteahhit inşaat yaparken daha bu hizmetten yararlanır.

- Bir site inşaatının 2013 den beri şantiye koşullarında bırakılması müteahhitlik değil belediyenin suçu. Yada imar yasasında ki açığın.

- Dolayısıyla imar bu yasası belediyeyi, belediye müteahhiti, müteahhit de vatandaşı mağdur ediyor. Bize de size dava etmekten başka çare bırakılmıyor.

-İskan alana kadar madem inşaat izni yada vergi alınıyor ikamet verilip abonelikler deprem sigortası yapılıyor o halde yol da en temel ihtiyaçtır. Bu durumda iskan al yolu da yapalım gibi bir tutum tüketici hak ihlalidir.

- Ve bu bir kişi değil, devletin yasasından tutun, yetkilisi, görevlisi, sorumlusu olan her birim vergi ödeyen vatandaşı mağdur etme üzerine kurulmuş. Şimdi de hiç biri çözemiyor. Aylardır yazıyorum. O ona atıyor bu ona atıyor topu.

-Bu da, daire sahiplerinin dairesinde rahat oturmak için  hizmet hakkımı arayacağım diye,kurum kurum dolaşırken bazılarının  yıllarını dahi alıyor.Yazıklar olsun.

-Bakın.Tanıdığı olan kurumlarda ki tanıdığınla yada kendi imkanlarıyla maddiyatla sorunu çözüyor. Ne ilkel değil mi?

-Peki  kurumda tanıdığı olmayan orta halli insanlar ne yapsın ?

-Bu konu tüketici hakları yerine girmeli.

-İnsanlar yasa açığı var diye sadece tüketmek üzerine yaşamaya teşvik edilmemeli. Bu çok ilkel.

-Mudanya da bu sorun  almış başını gidiyor. Hala birbirinin güneşini manzarasını balkonunu kapayan, yolu mahalleyi daraltan İmar izinleri çıkartılabiliyor. Bu mu dur imar yasasının kentsel dönüşümden anladığı?

-Bu anlattıklarım tamamen gerçek. O halde bir eksik var.

-Bu İmar yasası haksız kazanç sağlıyor.

-Belediye iskan yoksa satışa ikamete hizmete izin vermeyecek. Veriyorsa da,müteahhiti denetleyecek.

-Zira iskansız bir yerde müteahhit suç işliyor, belediye de buna boyun eğmiş oluyor.

-Vatandaş da arada piyon oluyor.

Şikayetimin asıl amacı benim de yaşadığım ve mağdur edildiğim bu siteye, sitede adına ve sitede bütün yaşayanlar adına bir müfettiş gönderip müteahhiti binayı eksikleri, neden iskan almadığını denetleyen bir birim sorumlu göndermeniz.

-Bu sitede 2013 den beri sümenaltı bir sürü garip dümenler dönüyor. Kimin neyi aldığı kimin kaça ne sattığı ne kaçırdığı bir sürü duyumlar alıyorum. Kanıt yok. Duyum var. Sorun ortada da zaten. Kalitesiz malzeme. Projenin aslına uymayan bir sürü eksikler. Daireler en alt katlar ve balkonlu olanlar su alıyor. Elektrik ve su altyapısı sağlam olmadığı için her yağmur sonrası ya biryerden su borusu patlıyor, ya da elektrik şalteri sürekli atıyor.Çatı her yağmur su akıtıyor. Otopark su alıyor. Bina altında daireler için ayrılmış ardiyeler projede olduğu gibi yok. Sosyal tesis var projede ama yarım bırakılmış. Havuzda eksikler var. Bahçe düzenlemesi projede olduğu gibi yok, bahçe ve bina çevresinde drenaj sorunu giderilmemiş.Her yağmur sonrası göl oluyor.Dairelerde kapılar mutfak tezgahları banyo armatürleri eksik. Daire içi elektrik kablosu ve su tesisatı gibi iç tesisat kalitesiz. Dairede oturanların çoğu hepsini yeniletmek zorunda kaldı. Ki bunlar hepsi sıfır daire. Sıfır site.

- Müteahhitle konuşmayı denedik. Sorunlarımızla alay eden ciddiye almayan sorumluluğu üstlenmeyen müteahhit ve ortaklarıyla baş edemedik.


-Müteahhit kooperatif adı altında inşaatı bitirmeden kazanç elde edip işini ağırdan alması,sorumluluğu belediye değil ev sahiplerine atması da tüketici hak ihlali.

-Bakın sitede 106 daire düşünün. Emlak vergisi veriyor. Burada birkaç ikamet eden aileler var ama şantiyeden yaşıyorlar. Nüfus dairesince alınan  adres, okula iş yerine sağlık ocağına bu adres veriliyor. Ev adresi var ama site şantiyeden yaşıyor. Belediye buna göz yumuyor hizmet bedeli alıyor.

Ama yolu olmayan yere yarım hizmet diye yarım ücret alınmıyor ki, iki misli alınıyor!

- Yani belediye tam hizmet verdiği yer ile yarım hizmet verdiği yerin hizmet bedeli aynı. Bu da tüketici hak ihlali.

Çözülmezse, damlaya damlaya göl olan sadece cebini haksız kazançla dolduran müteahhit, emlakçı, provizyon rantçıları, kooperatif çıkarıcıları, çarpık düzen avcıları ve bu düzeninin arasında kalan tüketici mağdurları ne yapsın?


Yasa böyle kalırsa, düzensizliğe çanak tutmak olur.

Müteahhit Bülent Yıldırım binada eksik yok diyor. Lakin binanın Otoparkı çevre düzeni asansörü vaat edilen spor Salonu Havuz yarım bırakılmış. Eksikler  var çok malzeme sağlıksız yapılmış . Dairelerde demirbaş eksiği var. Hiç bir sorumluluk kabul etmediği gibi müteahhit Bülent Yıldırım kendisine bunları sorduğumuzda bizimle alay ediyor. Bina bitti alın iskanı oturun diyor.


Burada içinden bir türlü çıkamadığımız olmadık işler dönmüş, dönüyor. Buraya bir müfettiş, denetim, bilir kişi yollamanızı rica ediyorum.

Yada bize bir yol gösterin.

Saygılarımla

Hülya Tezel

Myrlea Sitesi ve site sakinleri adına


1 yorum:

  1. Merhaba,
    Yukarıda bahsedilen problemler hala güncelliğini koruyor mu acaba?
    Giderildi ise bu siteden daire alınması durumunda ne gibi sorunlar yaşanabilir bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil