18 Ekim 2012 Perşembe

Otomobil satışlarında canlılık kampanyalarla devam ediyor


Eylül ayında satışlarını artıran otomotiv sektöründe, ''ÖTV bizden'' kampanyaları ve Kurban Bayramı öncesi talebin etkisiyle Ekim ayında da ciddi hareketlilik yaşanıyor.

AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) raporu ile otomobil firmalarının Bursa ve Balıkesir'deki bayilerinden aldığı bilgiye göre, otomobil satışları, bu yılın Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,88 azalsa da özellikle Eylül ayında adeta gaza bastı.

Bu yıl Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,51 artan otomobil satışları, ''ÖTV bizden'' kampanyaları ve Kurban Bayramı öncesi talebin etkisiyle ekimde de yakaladığı ivmeyi devam ettiriyor.

Firmaların showroomlarında önceki aylara göre önemli oranda hareketlilik yaşanırken, otomobil fiyatları 21 bin 329 liradan başlıyor, kalitesine, yakıtına ve donanımlarına göre artarak farklılık gösteriyor. Sektör, yılın son aylarını hedefledikleri satış rakamlarıyla kapatmak için çabalarken bankalar da uygun faiz ve vade seçenekleri sunuyor. 20 aya kadar sıfır faiz uygulayan firmalar kadar bazı modellerinde 48 aya kadar yüzde 0,32 faizle kredi kullandıranlar da oluyor.



-Üretime girmeyen otomobiller bile satılıyor-

Bir firmanın Balıkesir bayisinin satış müdürü Güray Karlıdere, şu anda yeni lansmanı yapılan bir modellerine ilginin yoğun olduğunu belirterek, ''Şu anda ileri tarihli satış yapıyoruz. Fabrika üretim adedi belli. Şu anda bu adedin üzerinde satış oluyor. Üretime girmeyen otomobili satıyoruz. Bunda fiyat ya da ÖTV kampanyası yok ancak bayramın etkisi büyük'' dedi.

Başka bir firmanın Balıkesir bölgesi satış bayinin genel müdürü Selim Bayrak da satışlarda Kurban Bayramı'nın ve yüzde 3'lük ÖTV indiriminin büyük etkisinin bulunduğunu ifade ederek, ''Bir ay önceki gibi değil. Showroom trafiği arttı. Önümüzdeki hafta içinde daha da hızlanacak. Buna göre araç sevkıyatlarımızı yapıyoruz. Bu ay için yaptığımız toplam satışımızın yüzde 50'si ileri tarihli teslimli. Ön satışı yapılmış beklenen araçlarımız var'' diye konuştu.


-Yeni modellerle rekabet kızıştı-

Bursa'daki bir bayinin satış müdürü Mehmet Araz ise firmaların yılın son aylarında adeta bir yarışa girdiğini ve çıkarılan yeni modellerle rekabetin kızıştığını söyledi.

Bu yıl öngörülen daralmaya rağmen eylül ve ekimin çok iyi geçtiğini dile getiren Araz, ''Bizim satışlarımız yüzde 7'nin üzerinde arttı. Banttaki aracı satıyoruz. Ekim ayında da hızlı başladık. Yılın son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Hareketlilik bayrama kadar artarak sürer'' dedi.

-Bazı markaların başlangıç fiyatları-

Kampanyaların da etkisiyle bazı markaların model baz alınmadan başlangıç fiyatları şöyle:

Dacia : 21 bin 250 lira
Chery : 21 bin 329 lira
Lada : 24 bin 500 lira
Fiat : 24 bin 670 lira
Chevrolet : 25 bin 629 lira
Renault : 27 bin 550 lira
Hyundai : 28 bin 490 lira
Opel : 29 bin lira
Volkswagen : 29 bin 900 lira
Ford : 32 bin 275 lira

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder