20 Ekim 2012 Cumartesi

30 farklı numunenin çoğunda GDO'ya rastlandı


A Haber kanalında yayın yapan Deşifre ekibi, İstanbul genelinde ünlü marketlerden toplanan 30 farklı numuneyi Türklab üyesi yetkili laboratuarlarda analiz ettirdi. Analiz sonuçlarında çikolatadan dondurmalara, cipslerden et ürünlerine varıncaya kadar 30 farklı numunenin birçoğunda GDO'ya rastlandı.

6 UN NUMUNESİNDEN 3'ÜNDE GDO VAR 

Analizler sonunda; 3 adet bilindik marka dondurma, 1 adet salam, 3 adet sosis, 5 adet ünlü marka çikolata, 4 adet markalı köfte, özellikte pratik kek, pasta ve ekmek yapımında kullanılan 6 un markasından 3'ünde, 1 adet ünlü bir marka mısır gevreği ve cipsi, 1 paket domates çorbası ve 1 adet salça GDO'lu çıktı.



TARIM BAKANLIĞI DEŞİFRE'NİN YAYININI İHBAR KABUL ETTİ 

Bu sonuçlarının ardından Deşifre Programı "GDO'lu Gıda Skandalı"nı canlı yayında masaya yatırdı. Türklab Genel Başkanı Dr.Can Demir, Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hakan Yardımcı, Biyogüvenlik Kurulu üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Kenan Demirkol, Doç Dr Özge Arun ve Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer'in katıldığı program, hararetli tartışmalara sahne oldu.

Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr Hakan Yardımcı, Hayvan Yemi Dışında GDO'lu ürün ithalatının kesinlikle yasak olduğunun altını çizerken, yasağa uyulmaması durumunda 12 yıl hapis cezasına varan, ağır yaptırımlar olduğuna dikkat çekti.

Programa telefonla bağlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise "Şu ana kadar yapılan denetimlerde 22 firmanın GDO'lu gıda ürettiğini tespit ettik, haklarında yasal işlem başlattık, Deşifre'nin yayınını ihbar kabul ediyoruz, gereken yapılacaktır" şeklinde konuştu.

HAYVAN YEMİ AMAÇLI ÜRÜN DIŞINDA YASAK 

Bilindiği gibi Fransız bilim adamları, geçtiğimiz günlerde GDO'lu mısırla beslenen farelerin yüzde 80'inin kansere yakalandığını ileri süren bir araştırma yayınladı. Bu gelişme üzerine gözler bir kez daha GDO'lu gıdalara çevrildi. Birçok Avrupa ülkesi GDO'lu ürünlere yasaklama getirdi.

Türkiye'de hayvan yemi amaçlı ürünlerin dışında GDO'lu ürünlerin, tarım ve ithalatı yasak.

Kaynak: ahaber.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder