15 Ağustos 2013 Perşembe

Coca Cola yasağı Avrupa'da yayılıyor


Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa, Coca Cola, Coca Cola Light, Fanta ve Sprite satışını yasaklarken dün de İspanya, Belçika'dan ithal edildiği belirlenen 61 bin şişe Coca Cola'nın satışını durdurdu.
Belçika'da 42 çocuğun zehirlenmesi ile başlayan Coca Cola paniği Avrupa'yı sarıyor. Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa, Coca Cola, Coca Cola Light, Fanta ve Sprite satışını yasaklarken dün de İspanya, Belçika'dan ithal edildiği belirlenen 61 bin şişe Coca Cola'nın satışını durdurdu. İspanya Sağlık Bakanlığı, tüketicilere, sadece İspanya'da üretilen içecekleri içmeleri tavsiyesinde bulundu.



Merkezi Atlanta'da bulunan Coca Cola'dan gelişmelerle ilgili yapılan açıklamada sorunun sadece bir "kalite problemi'' olduğu, sağlık yönünden bir risk taşımadığı iddia edildi.

Coca Cola şirketinin geçen hafta Belçika'daki ürünlerinde meydana gelen iki ayrı "kalite" sorunun nedeninin saptadığı savunulan açıklamada, daha sonra şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu kalite sorunları nedeniyle Belçika Sağlık Bakanlığı önlemler almıştı. Araştırma sonuçlarına göre sağlık ve güvenlikle ilgili herhangi bir problem olmadığı anlaşıldı. Her iki konu da sadece Belçika ile sınırlı olup, dünyanın diğer ülkelerinde üretilen ürünlerle hiçbir ilgisi yoktur."

TADI BOZULDU
Açıklamada, bağımsız laboratuvarlarda yapılan testlerin Coca Cola'nın şişelenmesi sırasında kullanılan karbondioksit gazının bozuk olduğunu, bu nedenle de şişelerin içindeki ürünlerin tadını bozduğunu ortaya koyduğu belirtildi.
Bozuk karbondioksitlerin değiştirildiği, bu karbondioksitler kullanılarak dolum yapılan bütün şişelerin piyasadan çekildiği ifade edilen açıklamada, ‘‘Sorun, sadece içeceklerin tadının değişmesidir ve bozuk karbondioksit sadece Antwerp tesisinde belirli bir süre içinde dolumu yapılan şişelerdeki ürünleri etkilemiştir'' denildi.
Coca Cola ürünlerindeki kaliteyi etkileyen ikinci sorunun bazı kutu ürünlerini etkileyen dış koku olduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
‘‘Belçika dağıtım sisteminde tahta paletlerin izolasyonunda kullanılan bir madde temas ettiği kutuların dış yüzeyine bulaşmış ve kutuların üzerine bir koku sinmesine yol açmıştır. Bağımsız laboratuvarlar kutuların içindeki ürünlerin güvenli olduğunu belirlemişlerdir. Coca Cola şirketi, Belçika'daki şişeleyici ile işbirliği içinde bu kokunun giderilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır.''
Coca Cola tarafından yapılan bu açıklamaya karşılık, önceki gün Coca Cola şirketinin sözcüsü Rob Baskin, Atlanta kentinde düzenlediği bir basın toplantısında, bir üretim hatası nedeniyle fazla karbondioksidin yanı sıra bir mantarlaşma olduğunu kabul etmişti.

YASAĞININ 8 GÜNLÜK ÖYKÜSÜ
10 Haziran: Belçika'da 42 çocuk içtikleri Coca Cola sonucu zehirlendi.
11 Haziran: Belçika Sağlık Bakanlığı Coca Cola, Coca Cola Light, Sprite ve Fanta satışlarını yasakladı.
14 Haziran: Lüksemburg'ta Belçika sınırında iki çocuk içtiği Coca Cola nedeniyle zehirlendi. Bunun üzerine Lüksemburg da yasaklama kararı aldı.
15 Haziran: Hollanda da Belçika'dan ithal edilen Coca Cola'ların toplatılmasına karar verdi.
16 Haziran: Fransa ülkenin kuzeyinde bulunan Dunkerque'de üretilen Coca Cola'ların satışını yasakladı.
17 Haziran: İspanya, Belçika'dan ithal edilen 61 bin şişe Coca Cola'nın toplatılmasını kararlaştırdı.

HANGİ ÜLKE NEDEN YASAKLADI?
BELÇİKA: 42 çocuğun zehirlenmesi nedeniyle yasakladı.
LÜKSEMBURG: İki kişinin zehirlenmesi nedeniyle yasakladı.
HOLLANDA: Belçika'daki gelişmeler üzerine yasakladı.
FRANSA: Belçika sınırında iki çocuğun zehirlenmesi üzerine, ülkenin kuzeyinde bulunan Dunkerque'de üretilen Coca Cola'ların satışını yasakladı.
İSPANYA: Fransa Dunkerque'den ithal edilen Coca Cola'ların satışı yasaklandı.

FT: COCA COLA SINIFTA KALDI
BATI'daki iş çevrelerinin saygın gazetesi Financial Times, Avrupa'da yaşanan krizde Coca Cola yöneticilerinin başarısız sınav verdiği belirtildi. Gazetenin dünkü sayısında yer alan yorumda, Coca Cola Yönetim Kurulu'nun 'sınıfta kaldığı' belirtilirken, bunun sonucunda Batı'da korku dolu manşetlerin atıldığı vurgulandı. Gazete, bu tip skandallara şirketlerin doğru tepki göstermesi halinde zarardan kárla bile çıkabileceklerini kaydetti, 1995 yılında Marlboro üreticisi Philip Morris'in tutumunu örnek gösterdi. Buna göre, 4 yıl önce ürettiği sigaranın filtresinde hafif öksürük yapan madde bulunduğunu gözönünde tutan Marlboro yönetiminin ABD'deki bütün sigaraları piyasadan çektiği, gazetelere tam sayfa ilanlar vererek, halkı 24 saat bildilendirecek telefon hatları tahsis etti. Marlboro'nun bu kampanyada 200 milyon dolar zarar ettiği ancak, kısa süre sonra borsalardaki hisse senetlerinde büyük artış görüldüğü kaydedildi.

BAŞKAN IVESTOR GÜVENCE VERDİ
ÜRÜNLERİNİN satışının durdurulması nedeniyle bir açıklama yapan Coca Cola Başkanı Douglas Ivestor, şirketin, Belçika'da güvenli ve kaliteli ürünlerin satışına devam edebilmek amacıyla, Belçika Sağlık Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Ivestor, Belçika'da satışa sunulan Coca Cola'larda neden bozuk karbondioksit gazının kullanıldığının ayrıntılı olarak araştırılacağını açıkladı. Ivestor aynı hatanın tekrarlanmaması için her türlü önlemi alacağını açıkladı.

TARIM BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Avrupa'da Coca Cola, Coca Cola Light, Fanta ve Sprite'a karşı giderek yayılan yasaklama kararları, Türkiye'de de Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığa bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye'de üretilen Coca Cola ve ürünlerinin üretim aşamasında incelemeye alındığını açıkladı. İstanbul Şenlikköy'de bulunan Bakanlığa ait laboratuvarlarda Coca Cola'ların tahliline başlandığını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de Coca Cola'yı üreten Coca Cola Avrasya'dan da konuyla ilgili detaylı bilgi istendiğini açıkladılar. Yetkililer, tahlil ve incelemelerin sonuçlarına göre gereğinin yapılacağını kaydettiler.

BOZKURT: CAM ŞİŞEDE KARBONDİOKSİT OLMAZ
Coca Cola Türkiye'nin, önceki gün yaptığı açıklamada kullandığı, ‘‘şişelerin üretiminde kullanılan karbondioksit gazının bozuk olduğu'' şeklindeki ifadenin yanlış olduğunu söyleyen Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, cam şişe üretiminde karbondioksit kullanmadığını belirtti. ‘‘Şişe üretimi'' ifadesinin yanlış anlamaya sebep olacağını kaydeden Bozkurt, ‘‘Cam şişe 1500 derecede doğal malzemelerin eritilip şekillendirilmesi yoluyla üretilir. O nedenle güvenli bir malzemedir'' dedi.

KIPÇAK: TÜRKİYE'NİN KONSANTRESİ İRLANDA'DAN
Önceki gün bir açıklama yaparak Türkiye'de üretilen Coca Cola ve ürünlerinin herhangi bir sağlık problemi taşımadığını belirten Coca Cola Güney Avrasya Halkla İlişkiler Direktörü Gürtay Kıpçak, Türkiye'de üretilen Coca Cola'ların konsantresinin İrlanda'dan getirildiğini açıkladı. Kıpçak, Belçika'da 42 çocuğun zehirlenmesi olayında sorunun Coca Cola'dan kaynaklandığına dair resmi bir bilgi bulunmadığını savundu.

Kaynak:  http://bit.ly/16PXhgk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder