13 Eylül 2012 Perşembe

Apple, iPhone 5 özellikleri

Apple severlerin merakla beklediği iPhone 5 nihayet gün ışığına çıktı. Uzun zamandır haberini yaptığımız iPhone 5, A6 işlemciye ve 1136×640 piksel çözünürlüklü ekrana sahip. Ekranın piksel yoğunluğu ise 326 ppi. 16:9 en boy oranına sahip 4 inçlik ekranı ise yüzde 44 oranında daha canlı renkler sunuyor. 7,6 mm inceliğe ve 112 gram ağırlığa sahip telefon bir önceki modelden yüzde 18 daha ince ve yüzde 20 daha hafif. iPhone 5′in iPhone 4S ile aynı ekran genişliğine sahip olsa da, uzunluğu değişmiş durumda. Daha önceden de belirtildiği gibi iPhone 5’de LTE (4G) desteği bulunuyor. Apple, Amerika, Asya, Kanada, Avrupa ve Avustralya’da LTE desteğinin olacağını, diğer bir çok operatörün de çift taşıyıcı HSPA+ desteğini kullanıcılara sunacağını belirtiyor.


A6 İŞLEMCİ VE LIGHTNING BAĞLANTI NOKTASI
HSPA+ desteği ile 42Mbps internet hızına ulaşılabileceği belirtiliyor. Apple iPhone 5′in 8 megapiksel sensöre sahip iSight kamerası 3264×2448 çözünürlüğüne sahip ve yüzde 25 daha küçük. iPhone 5′te daha küçük kamera kullanılsa da iPhone 4S ile aynı çözünürlüğe sahip. Ancak iPhone 5′te çekilen fotoğraflar yüzde 40 daha hızlı. A6 işlemci‘nin de daha kaliteli fotoğraflardak payı büyük. Telefonun ön kamerasında 720p FaceTime kamera kullanılıyor. iPhone 5′de 30 pin bağlantı girişi yerini 8 pin bağlantı girişine bırakıyor. Lightning adı verilen bu bağlantı noktası eski bağlantı noktasına göre yüzde 80 daha küçük boyuta sahip. Şirket bunun yanında eski aksesuarların ve kabloların kullanılabilmesi için ekstradan bir adaptörü kullanıcılara sunuyor.


EarPods KULAKLIKLAR
Daha iyi ses desteği için ise 3 mikrofon kullanılıyor. Telefon bunun haricinde 40 saate kadar müzik dinlemenize ve 10 saate kadar video izlemenize olanak tanıyor. Apple iPhone 5′in 14 Eylül’de ön sipariş açılacağı 21 Eylül’de ise satışa sunulacağı belirtiliyor. Apple iPhone 5 haricinde yeni kulaklığı EarPods’u da kullanııların beğenisine sundu. Apple, bir süre önce internete sızan kulaklıkların herkesin kulağına uygun şekilde tasarlandığını belirtiyor. Önümüzdeki hafta satışa sunulacak iPhone 5 ile birlikte satışa sunulacak olan kulaklıklar ayrı olarak da satılıyor.



iPhone 5 almayı düşünüyorsanız dikkat!

Eğer iPhone 5 almayı düşünüyorsanız ve bunun için Türkiye'de çıkmasını beklemeyecekseniz ne yazık ki sizi oldukça karışık bir süreç bekliyor.




Öncelikle bu yeni iPhone'u yurt dışından almış almaya karar verdiyseniz hangi ülkeden almak istediğinize karar vermeniz gerekecek. iPhone 5 çok büyük ihtimalle 21 Eylül'de Amerika'da ve Eylül sonunda ise birçok Avrupa ülkesinde satışa çıkacak. Mümkünse iPhone'ları ABD'den almak lazım, çünkü iPhone'ların en ucuz satıldığı ülke her zaman ABD oluyor. Tabi asıl problemler sadece iPhone 5 almak isteyenler için değil, yurt dışından telefon getirmeyi planlayan herkes için bu noktadan sonra başlıyor.

Küçük bir hatırlatma: Dünyanın herhangi başka bir ülkesinden kilitsiz (unlock) iPhone satın alırsanız, Türkiye'de çalışacaktır. iPhone hafıza (HDD) faklılıkları dışında üniversal ve Amerika dahil her yerde aynı. Ve ülkemizde kullanılan GSM teknolojisine uyumlu.

Telefonu bir şekilde getirdikten sonra pasaporta kayıt ettirme eziyetine maruz kalıyoruz. Ancak her iki senede bir yurt dışından döndükten sonra 1 ay içinde yeni bir telefonu pasaportumuza yazdırıp Türkiye'de kullanabiliyoruz. Ya kendiniz yurt dışından döndükten sonra ya da yurt dışına çıkan bir tanıdığınızın pasaportuna telefonunuzu kayıt ettirmeniz gerekiyor. Bu işlem bile geçen seneye göre daha da zahmetli bir hale geldi. Artık yurt dışından telefon getirdiğimizde kayıt işlemleri esnasında, diğer gerekli belgelerle birlikte 100 TL'lik vergi harcının yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin kimlik numarası veya pasaport seri numarası ile ad, soy ad ve yeni telefonun IMEI numarası yazılmış olan vergi dairelerinden alınmış belgenin aslının da başvuru yapan kişi tarafından sunulması gerekiyor. Ayrıca kaydı yapan operatörün aldığı 15-20 TL civarındaki kayıt ücreti buna dahil değil.

Telefonu getirdiniz, kaydını yaptırdınız ama iPhone 5 ile beraber karşımıza yepyeni bir sorun daha çıkıyor. Yeni iPhone nano sim kart ile çalışacak. Yani iPhone 4 ve 4S'lerdeki mikro sim karttan daha küçük. Nano sim kartın ilk bakışta mikro sim kartın plastik kısmının tamamen kesilmiş hali olduğu düşünülse de, aslında farklılıklar var. Hem kalınlık olarak hem de metal kısmında bazı farklılıklar söz konusu. Normal bir sim kartı ya da mikro sim kartı keserek nano sim karta dönüştürmek ne yazık ki pek mümkün gözükmüyor! iPhone 5'in resmi olarak Türkiye'de satışa sunulması iyimser bir tahminle Kasım belki hatta Aralık'ı bulabilir. Yani bu zamana kadar ülkemizdeki operatörlerin nano sim kart üretiyor olmasını beklemek hayalcilikten öteye gitmez gibi gözüküyor!

Bu nedenlerden dolayı yurt dışından iPhone 5 getirmek özellikle ilk çıktığı aylarda pek de mantıklı gözükmüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder