28 Ağustos 2014 Perşembe

Elektrik süpürgesinin satışına yasak geliyor

AB, gücü 1600 watt üzerindeki elektrik süpürgelerinin satışını yasaklıyor. Enerji tüketimi politikaları kapsamında 2020 için yüzde 20'lik, 2030 için ise yüzde 30'luk tasarruf hedefi koyan Avrupa Birliği (AB), 1 Eylül'den itibaren gücü 1600 watt üzerinde olan elektrik süpürgelerinin satışını yasaklıyor.

AB'nin aldığı karar çerçevesinde 2017'den itibaren elektrik süpürgelerinin gücü 900 watt seviyesini aşamayacak.

Piyasadaki elektrik süpürgelerinin ortalama gücünün 1800 watt seviyesinde olduğu bir ortamda devreye girecek önleme yönelik eleştirilere şimdiden rastlamak mümkün. En sık karşılaşılan eleştiriyi, "tüketicilerin aynı sonuca ulaşmak için elektrik süpürgesini 3 kat daha fazla kullanmak zorunda kalacak olması" oluşturuyor. Önlemi yerinde bulanlar ise "elektrik süpürgelerinin gücünün düşürülmesinin emiş gücünün olumsuz etkileneceği anlamına gelmediğini" savunuyor.

Ağustosa kadar piyasada satılan ürünler bu kısıtlamadan etkilenmeyecek ve 1600 watt üzerinde güce sahip elektrik süpürgelerinin satışı stoklar tükenene kadar sürecek.

25 Ağustos 2014 Pazartesi

Banka kartına ücret kalkıyor

Bankaların vatandaştan aldığı ücret ve komisyonlar azaltılıyor. Bankaların ücret aldığı 60 kalem, BDDK’nin yeni tasarısıyla 20 kaleme düşürülüyor. Bankalar ücretsiz kredi kartı sunmak zorunda.

Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açıldı. BDDK, bankaların vatandaştan ücret alacağı işlem sayısını 60’tan 20'ye indiriyor. Bankalar kredi verdiği vatandaştan istihbarat ücreti, dosya ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi ücretler alamayacak.

Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak.
Ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda tüketicinin bilgilendirilmesi şart koşuldu. Ücretlerdeki yıllık yüzde 20'nin üzerindeki artışlarda ise finansal kuruluşlar tüketiciye ulaşarak tüketicinin yeniden onayını almak zorunda.

Bankaların ücret alamayacağı 26 işlemin listesi burada!



Yeni düzenlemede ana hatlarıyla ücret alınamayacak kalemler şöyle:

Kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla alınan tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret talep edilemeyecek.

Finansal tüketicilerden tahsil edilen dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi onlarca ücret kalemi kaldırılacak.
Ayrıca tüketici kredisi olmasına rağmen, vatandaşların acil nakit ihtiyaçları nedeniyle kullandıkları kredili mevduat hesapları ile taksitli nakit avans çekimlerinden tahsis ücreti alınamayacak.

Bankalar artık yıllık üyelik ücreti almadıkları bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacaklar. Ancak bu kartın özelliklerinin nasıl olacağı hakkında netlik yok.

Banka kartları ve sanal kredi kartlarından üyelik ücreti alınmayacak.

Para yatırma ve para çekme işlemlerinde de yeni düzenlemeler yapıldı. Tüketicinin kendi bankasının ATM’lerinden ve şubelerinden kendi hesabına para yatırma, bakiye sorgulama ve banka tarafından belirlenen limit dahilinde ATM'lerinden para çekme işlemlerinden ücret alınamayacak.

Kredi kartı yıllık üyelik ücreti, ancak finansal tüketicinin kartı borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımını müteakip ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilecek. Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları hareketsiz kart kabul edilecek ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçe yıllık üyelik ücreti tahakkuk ettirilemeyecek.

Hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve kullanımı ile bir takvim yılı içerisinde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenler dolayısıyla gerçekleştirilen iki adete kadar kart yenileme karşılığında ücret talep edilemeyecek.

Tüketicinin hesabının bulunduğu bankanın, bankacılık işlem alanlarından herhangi birini kullanarak kendi hesabına para yatırması ile finansal tüketicinin hesabının bulunduğu şubeden finansal tüketici adına üçüncü kişilerin para yatırması işlemlerinden ücret talep edilemeyecek.

Düzenli veya rutin işlem saatleri dışında yapılan para transferleri, banka ve kredi kartı veya ön ödemeli kartlardan yapılan para transfer işlemleri ile özel nitelikli işlemlerin ücretleri, finansal tüketici ile banka arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenecek.

51 yıllık Türk markası satıldı!


Belçikalı PVC pencere üreticisi Deceuninck , Enka İnşaat'ın, yüzde 81.2 hissedarı olduğu Pimaş'taki hisselerinin tamamını 57.67 milyon liraya satın aldığını açıkladı.

Türkiye'ye üretim üssü olarak odaklanan Deceuninck, işlem sonrası Avrupa'nın ikinci büyük pazarı olan Türkiye'de lider konuma geleceğini duyurdu. Pimaş'ın güney Rusya'da üretim tesisi bulunuyor.



Enka İnşaat'ın KAP açıklamasına göre, devir işlemi Türkiye ve Rusya'daki rekabet kurullarından alınacak izinlere tabi olacak.

Deceuninck'ten yapılan açıklamada da, Pimaş'ın borsada işlem gören kalan hisseleri için çağrı yapılacağı belirtildi.

Cuma günü kapanışına göre Pimaş'ın piyasa değeri 103.23 milyon lira seviyesinde bulunurken, yüzde 81.2'lik payın piyasa değeri 83.9 milyon liraya karşılık geliyor.

Hisse başına satış fiyatı 1.9722 lira olurken, satış Pimaş'ın Cuma günkü kapanış fiyatına göre yüzde 31.3 iskontolu gerçekleşti.

Borsa İstanbul, Pimaş hisselerini geçici olarak işleme kapatırken, iskontolu gerçekleşen işlemin ardından yeniden açılan hisseler güne yüzde 9.41 değer kaybıyla 2.60 liradan başlangıç yaptı.

İş Yatırım, "Pimaş şu anda 103 milyon lira piyasa değerine sahip ve 40 milyon lira net borcu bulunuyor. Enka İnşaat bir sefere mahsus 29 milyon TL kâr kaydedecek, bu da 2014 yıl sonu net kâr beklentimizi yüzde 2 yukarı çekiyor. Pimaş hissesinin Enka net aktif değeri içindeki payı sadece yüzde 0.3 olduğundan haberin Enka hisseleri üzerinde fazla bir etki yaratmasını beklemiyoruz" denildi.

Enka İnşaat hisseleri saat 1006'da yüzde 0.38 primle 5.22 lira seviyesindeydi.

Deceuninck açıklamasında, Pimaş'ın 30 Haziran 2014 itibariyle son 12 aylık satışlarının 174 milyon lira, FAVÖK'ünün ise 15.77 milyon lira olduğu kaydedildi.

23 Ağustos 2014 Cumartesi

Vodafone yüksek fatura şikayeti


6 yıldır Vodafone kurumsal abonesiyim. Nisan ayında telefonla Vodafone müşteri hizmetlerini arayarak kurumsal hatlarımı Red Business tarifesine geçirttim ve aynı zamanda bana 2 senedir fatura gelmediğini bundan sonra tarafıma yazılı fatura göndermelerini söyledim. İlgili kişi "Tamam işleminiz tamamlandı, başka bir arzunuz var mı?" diye sorunca, ben de olmadığını söyledim. Karşılıklı teşekkür ederek kapattık. Otomatik ödeme tanımlı olduğundan, bankadan görüyorum faturalarımı. Mayıs ayında bankadaki bilgiden hattımın birine 219 TL fatura geldiğini gördüm, çok şaşırdım ve acayip gerildim. Tekrar firmayı aradım nedenini sordum dakikalarca bekledim bir sebep söyleyemediler. Şikayetinizi aldık biz size döneriz dediler. Faturayı tekrar hatırlattım onuda tekrar tanımladım dedi. "Önceden tanımlanmamış mıydı?" diyerek, sordum. Hayır öyle bir tanımlama yok dedi. Dolayısıyla çok sinirlendim. Konuşulan hiç bir şey kaale alınmıyor ve sisteme tanımlanmıyor sanırım.



Haziranda 219 TL gelen hattıma fatura gelmedi (yine bankadan görüyorum) Temmuz ayında 219 TL gelen hattıma 159 TL diğer bir hattıma 379 TL fatura geldi. Resmen üzerime üzerime gelmeye başladılar. Tekrar aradığımda yine sebebini söyleyemediler. Yazılı faturaları sorduğumda yine sisteme tanımlı olmadığını söylediler bir sürü bilgi girişi yaptıktan sonra tamam tanımladık (2 sefer daha önceden yaptıkları gibi güya) dediler. Aradan bir ay geçmesine rağmen hala arayan soran yok ve bugün yüksek gelen 2 hattımı (ödemeyeceğimi söylemiştim düzelene kadar) kestiler. Bu kadar duyarsızlık olur mu? Böyle bir firma nasıl olur da bir kere dahi dönüp kullanıcısını aramaz. Hatasını düzeltmez.


Ben 6 yıldır faturalarımı otomotik ödememeden düzenli olarak ödeyen bir tüketici olarak Vodafone'dan şikayetçiyim.

1- Fazla fatura gönderiyorlar telefonla yapılan işlemleri kaydetmiyorlar.

2- İki senedir yazılı faturalarımı göndermiyorlar.

Şener Aydemir

Şikayetinizi BTK aracılığı ile yapmanız halinde sonuç alabilirsiniz.

Denizli'de Vestel Bayii bilgi vermeden teşhir ürünü satmış

Vestel'den klima aldık teşhir ürünü göndermişler. Arayıp, söylüyoruz ama ne aldığımız firma arayıp bizi bilgilendiriyorlar ne de servis gelip tutanak tutuyor. Verdiğimiz parayla rezil oluyoruz. Faturasız teslimat yapıyorlar. Müşteri hizmetlerini de aradık ve şikayetlerimizi söyledik. Onlar da geri dönmedi. Denizli Bayramyeri'nde bulunan Zafer Ticaret yüzünden bir daha evime Vestel bir ürün girmeyecektir.

Hatice Bayrakdaroğlu

22 Ağustos 2014 Cuma

İnternet alışverişinde büyük tuzak

Sadece kapıda ödeme yöntemiyle satış yapan sitelerden asla alışveriş yapmayın!

Bu sitelerde satış yapan kişinin ya da şirketin bilgisi asla yer almıyor. Satış yaptığınız şirketin vergi numarası, adresi ve banka hesap bilgileri yoksa o siteden uzak durun. Dolandırıcılar bu bilgileri asla paylaşmıyorlar çünkü kendilerini ele vermek istemiyorlar. Ürünleri garantili değil, muhtemelen ülkeye kaçak yollardan sokulmuştur. Fatura vermezler ya da verdikleri faturadaki bilgiler sahtedir.

Bu konuda iki farklı haberimiz olmuştu:

Biri sahte Samsung ve iPhone akıllı telefon satışı ile ilgiliydi.


Diğeri ise Thomas Saw Saç Bakım Seti ile ilgiliydi.

Bu ürünleri satan listesini yayınladığımız sitelerin tamamı dolandırıcılık yapmaktadır. Asla alışveriş yapmayın. Bu sitelerin tamamı telefon ile ya da form doldurtarak sipariş almaktalar ve kesinlikle kapıda ödeme yöntemini kullanmaktalar.


İnternet üzerinden alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyim?

1) Sitenin güvenirliğini anlamaya çalışın. İletişim bilgileri yani adres, telefon, faks, e-posta bilgileri var mı? Varsa telefon numarasından arayarak ve bir e-mail göndererek, kurumsal ciddiyeti kontrol edebilirsiniz. E-postanıza ne kadar kısa sürede dönüldüğüne ve içeriğin kurumsallığına bakabilirsiniz.

2) Sitede şirket ismi ve o şirkete ait bir vergi numarası arayın. Kiminle alışveriş yaptığını iyice anlayın.

3) Alışveriş yaptığınız siteyi Google aracılığı ile araştırın. Hakkında olumlu ya da olumsuz neler yazılmış, inceleyin. Şirket ismi ya da internet sitesi simi ile "şikayet" kelimelerini birlikte aratın. Bu şekilde şikayetlere daha çabuk ulaşabilirsiniz.

4) Ödeme yöntemlerini inceleyin. Sadece kapıda ödeme yöntemi sunan bir siteden alışveriş yapmayın. İade aşamasında büyük sorunlar yaşarsınız. Kredi kartı, banka kartı (debit) ile online ödeme seçeneği varsa ya da havale/eft seçeneği varsa bu yöntemleri tercih edebilirsiniz. İade ya da sipariş iptali söz konusu olursa, firma ile sorun yaşamanız halinde banka bilgileri aracılığıyla tüketici hakem heyetine ya da savcılığa şikayet edebilirsiniz.

5) Online ödemeyi tercih etmeniz halinde tarayıcınızın adres satırı https:// ile başlamalıdır. güvenliğiniz için bu son derece önemlidir. Ödemenizi "3D Secure" ile yapmalısınız. Bu sayede cep telefonunuza gelen şifreyi girerek alışverişi onaylamış olursunuz. Güvenlik açısından bu yöntemi mutlaka kullanmalısınız.

21 Ağustos 2014 Perşembe

Bankalar 26 işlemden ücret alamayacak!


BDDK'nın aldığı yeni kararlarla , bankalar bundan sonra 20 ücret kalemi dışında, yapılacak 26 işlemden hiçbir ücret alamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı yayınladı.

Buna göre, ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda banka müşterisinin bilgilendirilmesi zorunlu olacak ve ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal müşterinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak.

Bankalar, ücretlerdeki yıllık yüzde 20'nin üzerindeki artışlarda müşterilerinin yeniden onayını almak zorunda olacak.



Yönetmelik taslağına göre, bankalar şu işlemlerden ücret alamayacak:

1. Onaysız yapılan bildirimler,

2. İpotek fek ücreti,

3. Kiralık kasa ziyaret ücreti,

4. Bozuk para tümleme ücreti,

5. Borcu yoktur yazısı ücreti,

6. Dekont yazdırma ücreti,

7. Hesap bakım ücreti,

8. Hesap özeti gönderim ücreti,

9. SMS gönderim ücreti,

10. Hesap işlemsizlik ücreti,

11. Hesap cüzdanı yazdırma ücreti,

12. Banka kartı ücreti,

13. Hesap açma-kapama ücreti,

14. Dosya masrafı,

15. Kredi istihbarat ücreti,

16. Kredi işlem fişi ücreti,

17. Ödeme planı değiştirme ücreti,

18. Değişken taksitli ödeme planı ücreti,

19. Sanal kredi kartı ücreti,

20. Kendi hesabına para yatırma ücreti,

21. Reddedilen kredi ücreti,

22. Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti,

23. Taksitli nakit avans komisyonu,

24. Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti,

25. Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti,

26. Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti.

19 Ağustos 2014 Salı

Türk uydusu Rasat'ın kaydettiği haritalar kullanıma açıldı


TÜBİTAK tarafından geliştirilen RASAT uydusunun görüntüleri kullanıma sunuluyor. Kamu ve üniversitelerin yararlanacağı yüksek çözünürlüklü görseller internet sitesinden indirilebiliyor.

Türkiye'nin ilk milli gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde uzaya gönderilmişti. Uydudan alınan görüntüler hazırlanan bir internet sitesinde yayınlanmaya başlandı.
İsteyen kamu kuruluşları ve üniversitelere verilecek olan yüksek çözünürlüklü görüntüler www.gezgin.gov.tr adresinden görülebiliyor. Uyduyu geliştiren kurum olan TÜBİTAK'ın açıklamasına göre üç yıl boyunca dünya yörüngesinde 16 bin 480 tur atan uydu 6 milyon metrekare alanı görüntüledi.
İsteyen kamu kuruluşları ve üniversiteler siteye üye olarak görüntülerin yüksek çözünürlüklü sürümlerini elde edebilecek.

Günümüzde harita tabanlı birçok uygulama Google'ın sağladığı altyapıyı kullanıyor. Google, firmalara belli bir ücret karşılığı bu haritaların kullanımını veriyor. RASAT'ın yayınladığı görüntülerin ticari olarak kullanıma sunulup sunulmayacağı ise bilinmiyor.

Reklam ve ilanlara ilişkin şikayetler nasıl yapılır?


Aldatıcı ve Yanıltıcı Reklam ve ilanlara İlişkin Nereye Başvurulabilir?

Radyo, televizyon, gazete, dergi, internet sitesi, broşür, açık hava vb. mecralarda yayınlanan tüm ticari reklamlar ile ilgili görevli ve yetkili tek idari otorite, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş olan Reklam Kurulu'dur.

Reklam Kurulu 29 kişiden oluşmakta olup, Kurulda kamu kurum ve kuruluşlarından 12 kişi, sivil toplum kuruluşlarını temsilen ise 17 kişi bulunmaktadır. Kurul aykırı bulduğu reklamlar ile ilgili durdurma veya düzeltme veya idari para cezalarını birlikte vaya ayrı ayrı verebilmektedir. Şayet aykırılık bir yıl içerisinde tekrar edilirse para cezası iki katı olarak uygulanmaktadır.

Ticari bir reklam ile ilgili şikayetlerinizi bu kurula hem yazılı olarak hemde www.tuketici.gov.tr adresli internet sitesi aracılığıyla elektronik olarak iletebilirsiniz.

Tüketici Online Şikayet (Tüketici Portalı - Tüketici Şikayeti Uygulaması)

Şikayetlerinizi yarıca Reklam Özdenetim Kurulu aracılığı ile de yapabilirsiniz. Tüketiciler, Reklam Özdenetim Kurulu'nun reklamların denetiminde uyguladığı "Uluslararası Reklam Uygulama Esasları"na aykırı buldukları reklamları,
0 212 351 64 13 numaralı faksa veya rok@rok.org.tr e-posta adresine bildirebilirler. Mutlaka değerlendirilecek, gerekirse düzelttirilecektir.

Paket Tur ve Geziler Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Paket tur nedir? Paket tur sözleşmelerinde tüketiciler nelere dikkat etmelidir?

Paket tur sözleşmesi: ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren sözleşmelerdir. Paket tur sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Yazılı olarak yapılmayan paket tur sözleşmeleri geçersizdir. Tüketicilerin tatile çıkmadan önce tatil firmasının ya da seyahat acentesini mutlaka iyi araştırması gerekir.

Firmanın veya seyahat acentesinin TURSAB’a kaydının olup olmadığı sorgulanmalıdır. Gezi ücretine dâhil olan ve olmayan hizmetler dikkate alınmalıdır. Turda konaklama yapılacak otellerin yıldızları ve konumlarının belirtilip belirtilmediği kontrol edilmelidir.

Gezilecek yerlerle ilgili broşürler dikkatlice okunmalıdır. Zorunlu paket tur sigortası yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

Turla ilgili tüm dökümanların birer kopyası muhafaza edilmelidir. Havaalanı vergisi, vize ücreti, rehberlik hizmetleri gözden geçirilmelidir. Tüketici, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi halini, hizmetin ifa edilmesi gerektiği ya da ifa edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ilgili hizmet sağlayıcısına ve seyahat acentasına bildirmek zorundadır.

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Radar tespit cihazı kullanana ceza


Siirt İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bölge Trafik Denetleme ekipleri tarafından 13.08.2014 tarihinde, Siirt-Batman karayolu üzerinde yapmış oldukları uygulama esnasında, Siirt istikameti 9. km'de 01 plakalı bir araç üzerinde yapılan trafik kontrolünde, araç göğsünde monteli, hız tespiti ve denetimi yapan trafik ekiplerinde bulunan radar cihazlarının yerini tespit edebilen radar detektörü olarak adlandırılan cihaz tespit edilmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre kullanımı ve bulundurulması suç olan radar algılayan detektörle ilgili araç sürücüsü hakkında gerekli adli işlemler başlatılmış ayrıca şahsa 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 51/5b 'Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları araçlarda bulundurmak' maddesine istinaden bin 462 TL idari para cezası kesilmiştir." denildi.

İzmir Koza Emlak Gayrimenkul Şikayeti

Bundan yaklaşık bir ay önce İzmir Esendere Mahallesi'nde yeni yapılan Mimoza Kent Sitesi'nde beğendiğimiz bir daire için internet sitesindeki ilandan emlakçıyı aradık. Koza Emlak Gayrımenkul'den Hasan Sarı adlı şahıs ile evin önünde buluştuk. Bize iki adet daire gezdirdi. Biz havuz kısmına bakan daireyi tutmak istediğimizi söyledik. Kendisi ev sahibinin dairelerinin havuz kısmına baktığını ve eğer bir kira bedeli kadar kapora bırakırsak evi bizim için ayırabileceğini söyledi. Biz de daha sonraki gün bir adet kira bedeli kadar kaporayı ev sahibine iletmesi üzerine kendisine verdik. Karşılığında da yazılı imzalı belge aldık.

Ancak Hasan Sarı adlı şahıs kaporayı vermemizin üstünden neredeyse 15 günlük bir süre geçmesine rağmen ev sahibiyle bizi buluşturmayıp kira kontratı imzalamamıza engel olurken daha sonra aradığımızda ev sahibinin evlerinin havuza bakmadığını arka tarafa baktığını belirtti. Biz de bu durumda kira kontratı imzalamak istemediğimizi verilen kaporanın iadesini istedik. Ancak kendisi, hiçbir kontrat imzalamamamıza rağmen, verdiğimiz kaporanın yandığını ve geri iade etmeyeceğini belirtti. Evleri gezdirirken oruçlu olduğunu kafasının açlıktan karışmış olabileceğini bahane olarak gösterdi. Ev sahibi ise bu olaylardan haberi olmadığını kendisine herhangi bir kapora ücretinin ulaşmadığını beyan etti. Ben de bunun üzerine Hasan Sarı adlı şahısa noter aracılığılya ihtarname çektim ve kendisine 15 ağustosa kadar süre verdim. Buna rağmen parayı ödemedi ve ödemeyeceğini belirttiği için tüm yasal haklarımı kullanarak yargı yoluna gitmeye karar verdim. Evlilik hazırlıkları yaparken bir de dolandırılmak hem moralimizi hem de bütçemizi zorladı.

Size yazma sebebim bu konu hakkında hukuksal haklarım varsa nelerdir yardımcı olabilir misiniz? Çünkü karşı taraf sözleşmenin şartlarına uymadığı gibi yalan bilgi ve beyanda da bulunmuştur.


İlgilenir ve cevap verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.


Saygılarımla
Erdem Kantarcı

Konu doğrudan dolandırıcılık kapsamında değerlendirilebilir. Bu nedenle şikayetinizi emniyete/polise ya da doğrudan savcılığa yapmanız halinde soruşturma başlayacaktır. Elinizde ki belgeyi kullanarak tüketici mahkemesinde dava açmanız da elbette mümkün. Bu konuda daha detaylı bilgi için Alo 175 Tüketici Hattı aracılığı ile bilgi almanızı öneriyoruz.

17 Ağustos 2014 Pazar

Tüketici artık sözleşmelerini cezasız feshedebilecek


Tüketiciler artık elektrik, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini cezasız feshetme hakkına sahip olacak.

Abonelik Sözleşmeleri Yönetmelik Taslağı’na göre tüketiciler artık elektrik, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini cezasız feshetme hakkına sahip olacak. Ayrıca tüketiciden açma-kapama ve kesme-bağlama ücreti gibi bedeller alınamayacak.

Tüketiciler elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini koşulsuz ve cezasız feshetme hakkına sahip olacak. Aboneliklerin bildirim tarihinde sonlandırılmaması halinde aradan geçen sürede verilen hizmet için tüketiciden bedel talep edilemeyecek. Tüketiciden açma-kapama ve kesme-bağlama ücreti gibi bedeller alınamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmelik taslağına göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilecek. Ancak, tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde tüketiciye her durumda sözleşmeyi feshetme hakkı tanınacak. Abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirlenemeyecek.



BEDEL TALEP EDİLEMEYECEK

Satıcılar fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 24 saat içinde tüketiciye bildirmekle yükümlü olacak. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde yerine getirmek zorunda olacak. Süreli yayınlarda aboneliğe son verme isteğinin yerine getirilme süresi, günlük süreli yayınlarda 15 gün, haftalık yayınlarda bir ay, aylık yayınlarda ise üç ay olacak. Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

Depozitoya koşulsuz İade

Satıcı veya sağlayıcı, varsa tüketiciden güvence, depozito veya teminat adı altında alınan ücretlerin güncel tutarlarını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlü olacak. Tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcılar yalnızca taahhüt kapsamında yapılan indirimleri, taahhüt kapsamında ilave bir mal veya hizmet verilmesi durumunda ise söz konusu malın bedelinin ödenmeyen kısmına ilişkin taksit tutarlarını tüketiciden talep edebilecek. Belirli süreli abonelik sözleşmelerine, sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamayacak.

Kaynak:  ekoayrinti.com

Gönye Mimarlık Şikayeti

2012 tarihinde Ankara Çayyolu'nda ofisi bulunan Gönye Mimarlık ile bir sözleşme imzalayarak evimin dekorasyonu için anlaştım. 1 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen işlerim yapılmadı. Sözleşmeye göre Ağustos 2013'te evimin teslim edilmesi gerekiyordu. Sözleşme bedelinin tamamını peşin ödediğim halde işlerim tamamlanmadı. Sürekli şikayetlerimi ilettim, ancak firma sahibi şikayetlerimi dikkate almadı. Bu Gönye Mimarlık firmasından şikayetçiyim.

Vakur SÜMER

16 Ağustos 2014 Cumartesi

Türk Hava Yolları kayıp bagaj şikayeti


09.08.2014 tarihinde Barcelona'dan Ankara'ya THY nın TK 1854 nolu seferiyle geldim. Ankara da beni korkunç bir manzara bekliyordu. Bagajım çıkmadı. Hemen kayıp bagaj işlemlerini başlattım. Ama gördüm ki sadece benimki değil yüzlerce insanın bagajı yerlerde ve yaklaşık 100 kişinin ki kayıp. İnsanlar günlerdir havaalanında bagaj mesaisinde. Kimse size bir açıklama yapmıyor. Elinize bir form verip -ki çoğu zaman bu form oradaki kalabalıktan yanlış form oluyor- biz bagajınızı 3-4 içinde adresinize yollayacağız diyorlar ve sizi gönderiyorlar. Sonra bekle ki bagajınız gelsin. Bebeğinin masası bagajda olan var, acil şeker ilaçları bagajda olan var, evinin anahtarı bagajda olan var, kardeşinin düğününe gelip düğün kıyafetleri bagajda kaldığı için düğüne kotla katılan var daha o kadar çok ki. İnsanlar çaresizlik içerisinde gelmiş olan  bagajları tavaf ediyorlar belki benimki de içindedir diye. Ve 5-6 gündür devam eden bu kargaşaya kimse ses çıkartmıyor. Kimse hiç bir şey söylemiyor.



Nereye başvurabiliriz haklarımız nedir dünden beri arıyorum ama halen bir cevap alabilmiş değilim. 5 günün sonunda bagajım çıkmazsa elime 200 lira verip gönderecekler ama bu bedel bagajın boş halini bile karşılamıyor. Ayrıca 2 gündür sürekli havaalanına gidip geliyorum park parası benzin masrafı yaşadığım sıkıntı vs. Bunlar parayla ödenecek mi? Neden bir yetkili çıkıp ta olaya müdahale etmiyor. İnsanlar bu kadar   kıymetsiz mi .Biz bu kadar mı insana değer verilmeyen bir ülkede yaşıyoruz.  THY nin yapmış olduğu bu sorumsuzluktan ötürü  bir ceza almasını istiyorum. Böyle bir kurumu cezalandıracak bir kuruluş var mıdır? Günlerdir insanlar mağdur ve bu mağdurlardan biri de benim. Nasıl bir yol izlemeliyim nereye başvurmalıyım? Bu konuda yardım rica ediyorum.

Saygılarımla
Çağla CILIZ

Bu konudaki şikayetlerinizi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne buradan iletebilirsiniz.

Ayrıca kamu kurumlarının hizmetleri ile ilgili sorun ve görüşleriniz için ise Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) başvuru formunu ya da 150 numaralı çağrı merkezini kullanabilirsiniz.


T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na göndereceğiniz e-posta da etkili olabilir. Kurumun e-posta adresi up@ubak.gov.tr olup, şikayetinizi buradan da iletmenizin etkili olabileceğini düşünüyoruz.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na özel bilgi edinme formunu da doldurmalısınız.

gezinet.net şikayeti

gezinet.net firması iptal edilen rezervasyonun bedelini iade etmiyor

Gezinet.net firması aracılığı ile Mayıs 2014 tarihinde bazı tatil rezervasyonları yaptırdım. Çalışan insanlarız, programımıza uygun olmayanları iptal edebiliriz diye erken rezervasyon iptal sigortası ile satın aldık. Ve bir süre öncesinde iptali için talepte bulundum. Her arayışımda iptal edileceğini belirttiler. Hele ki bir rezervasyonumda oteli arıyorum, iptal edilmiş, Gezinet'i arıyorum, yönetim tarafından iade yapılmayacağını belirtiyorlar. Aradan yaklaşık 3 ay geçti. Avukat aracılığı ile ihtar gönderdik, dava açılacak.  Bütün tanıdıklarımı başka firmalara yönlendirdim. Ayrıca rezervasyon sonrası müşterinin hiçbir talebi ile ilgilenilmiyor, amaçları tamamen tur satmak. Ne değişiklik yapıyorlar ne de telefon ile bilgilendirme. Gezinet.net firmasından şikayetçiyim.

Serhan Emre

Araba park etmenin formülü


İngiltere'deki Londra Üniversitesi park etmenin matematiksel formülünü buldu. 4 adımda hayata geçirilebilen formülü hesaplamak ise oldukça zor gibi gözüküyor.

Sürücülerin en çok zorlandığı konulardan biri şüphesiz park etmek. Özellikle İstanbul gibi dört bir yanınızın otomobillerle kaplandığı bir şehirde bunu yapmak oldukça zor. İngiltere'deki Londra Üniversitesi ise park etme sorununa matematiksel bir çözüm getirdi. İşte adım adım park etme formülü.






1. Arkayı görmenizi sağlayan aynayı arkadaki aracın kaputuna doğru sabitleyin.

2. Otomobillerin arasında uygun bir boşluk olduğuna inandıktan sonra geri geri gelmeye başlayın.

3. Yanınızdaki araçla birlikte lastiklerinizin hizalı olmasına dikkat edin.

4. Ve işlem bitti güvenle park edebilirsiniz.


r: Aracınızın dönüş alanı üzerinden çizilen bir yarıçap

l: Tekerleklerin açıklığı

k: Aracın tekerlekleri ile ortası arasındaki mesafe

w: Arkanızda olan aracın genişliği

Formüldeki uygun uzaklık ölçülerini gerekli yerlere girerseniz nasıl park edebileceğinizi anlıyorsunuz. Yani örnek olarak araçlar arasındaki mesafeleri formülde uygun yere girerseniz çıkan sonuca göre park edip edemeyeceğinizi anlayabilirsiniz.

15 Ağustos 2014 Cuma

Bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan USB kabloları değişiyor


Bir süredir üzerinde çalışılan yeni USB bağlantısının detayları belli olmaya başladı. USB standartlarını belirleyen USB-IF tarafından yayınlanan özelliklere göre yeni nesil USB portunun detayları kesinleşti. İki ucu da aynı olan USB 3.1 Type-C  adı verilen bağlantıda tek yönlü uç mantığı da ortadan kalkıyor. Yani kabloyu düz ya da ters bağlama ihtimali sıfırlanıyor. Yeni nesil USB bağlantısı micro USB bağlantısına benziyor. Ancak ondan farklı olarak hem ters hem de düz şekilde kullanılabiliyor.



İki ucu aynı olan USB bağlantısında daha önceki kablolarda olan bir ucu ince diğeri kalın USB tasarımı terk ediliyor. Bu sayede kablonun her iki ucu da kullanılabilecek. Son aşamaya gelen kabloyu kullanan cihazların önümüzdeki yıldan itibaren piyasaya sürülmesi bekleniyor. Yeni nesil USB bağlantısı teoride 10Gbps hız ve 100W enerji akımı desteği sunacak.



USB Type-C birçok yenilik getirse de geriye doğru uyumlu olarak çalışmayacak. Yani eski nesil bağlantılarda bu kablo kullanılamayacak. Ancak dönüştürücü ya da özel kablo çözümleriyle yeni nesil cihazlar kullanılabilecek.

Yeni nesil USB Type-C bağlantısının yuvası mevcut bağlantıya göre daha küçük oluduğu için bilgisayarlardaki girişler de küçülecek. Bu sayede özellikle tablet bilgisayar ve benzeri cihazlara USB girişi daha kolay bir şekilde eklenebilecek.

USB bağlantısı günümüzde başta akıllı telefon, tablet ve bilgisayar olmak üzere navigasyon cihazı, MP3 çalar, fare, harici pil ve benzeri birçok üründe kullanılıyor. Neredeyse tüm mobil cihazlarda microUSB standardı kullanılırken bir tek Apple ürünlerinde Lightning adı verilen özel bir bağlantı türünü tercih ediliyor.

Samsun Asal Otomotiv şikayeti

3 ay önce park halindeki 2012 model Skoda Octavia aracıma başka bir aracın çarpması sonucunda oluşan hasarımı hala tamamlayamayan Samsun Asal Otomotiv'den şikayetçiyim.

Kia, Nissan ve Skoda firmalarının servis ortamı aynı yer ve aynı elamanları kullanıyor. Son derece ilgisizler.  İletişim kurmak, derdini anlatabilmek, çözüm bulabilmek çok zor. Hasar danışmanı, müşteri ilişkileri, servis müdürü gibi bir çok ünvan sahibi insan var ama sizin sorununuzdan hiç biri bütünüyle haberdar değil. Soru sorulduğunda hepsi topu birbirine atıyor. Hepsine derdinizi baştan anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Zaten anlatınca da dinlemiyorlar.

İzzet Ezer

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Gold Teknoloji Marketleri hasarlı teşhir ürünü gönderdi

21.07.2014 tarihinde Gold Teknoloji Marketleri internet sitesi üzerinden sipariş ettiğim Samsung buzdolabı Yurtiçi kargo tarafından 26.07.2014 tarihinde teslim edildi.  Bir gün önceden teslim edileceğini bildiğimden Samsung teknik servisini kurulum için aramıştım. Bu sayede 1 saat sonra Ümraniye Buyaka AVM Samsung bayii teknik ekibi kurulum için geldi. Ekip gelene kadar koliyi açmadan bekledim. Ekip buzdolabının kolisini açtığında kapak ve gövdesinin yüzeyinde hasar ve çukurluklar olduğunu görerek bana bilgi verdi. Ürünün kolisinin “Gold” logolu bantlarla yapıştırılmış ve normalde iki adet Samsung logolu şerit olması gerekirken sadece bir tane olmasından dolayı ürünün teşhir ürünü olduğunu eklediler. Tekrar koliyi kendi bantları ile paketleyerek iadeye hazır hale getirdiler.

Gold’un çağrı merkezine binbir zorlukla ulaştığımda tutanak tutturmam gerektiğini söyledi. Samsung ekibi o sırada çıktığı için onları geri çağırmak zorunda kaldım. Ancak Samsung ekibi ürünün teşhir ürünü olmasından dolayı sadece “Ürünü kendilerinin açtığını ve hasarlı bir teşhir ürünü olduğunu” belirten bir rapor yazabileceğini belirtti.

Gold, servis raporunda değişime uygundur ibaresi yazıldığı takdirde işlemlerin yapılabileceğini, rapor konusunda servis noktası ile görüşmem gerektiğini belirtti. Benim anlamadığım bana hasarlı teşhir ürününü Samsung göndermedi ki onlarla konuşayım. Hem teşhir ürünü gönderiyorsun, hem hasarlı malı gönderiyorsun sonra beni Samsung ile muhattap edip, sorununu kendin çöz diyorsun. Bu para kolay kazanılmıyor.

Hakkımı aramak için İstanbul Tüketici Hakem heyetini aradığımda ürünü 14 gün içinde iade hakkım olduğunu söyledi. Tüketici hakem heyetindeki bayan Gold’a iadeli taahhütlü cayma hakkımı kullanmak istediğime dair ihtarname göndermemi söyledi. Bunu da yaptım, cevabı bekliyorum.

Buzdolabsız yaşanamayacağı için buzdolabını başka bir yerden aldım. Bayram tatilimi de rezil eden Gold’un bir daha kapısından girmem, girene de mani olurum.

Volkan Köse

Avea yüksek fatura şikayeti

Avea'da 40 liralık paketim ve 100 liralık taahhüdüm var. Toplamda gelmesi gereken fatura tutarı 140 TL iken, bu ay 324 TL fatura geldi. Müşteri hizmetlerini aradığımda, bana verilen cevap "limit aşımı yapmışsınız" şeklinde oldu. Ben kesinlikle 324 liralık bir konuşma yapmadım. Bu tutarı ödemeyi kabul etmiyorum, ödemeyeceğim de. Yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler.

Fatih Yalçın

Şikayetinizi doğrudan BTK aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tüketici Online Şikayet Formu


9 Ağustos 2014 Cumartesi

Serfloor şikayeti

Geçen yaz tüm evimize suya dayanıklı parke döşettik. Keşke döşetmeseydik. Böyle pahalı ama bir o kadar da kalitesiz ürün olamaz. Ek yerleri kabarma yaptı. O kadar ki ev halkının ayaklarına dahi batmaya başladı. Sakarya'daki bayiyi aradık. Zenginler Halı Parke ilgilenmek ne kelime, salladı başından resmen. Firma ne kadar sorumsuzsa, yetkili bayileri bir o kadar ilgisiz. Tek ilgileri para verene kadar sonra yok.

Garantili ürünmüş, hepsi hikaye. Serfloor firmasından da Sakarya bayisi Zenginler'den de şikayetçiyim. Gerekirse tüketici haklarına da ileteceğim. Artık bir çözüm bulsunlar acil.

Lütfen ilgilenin firma ilgisiz, Sakarya bayisi Zenginler Halı Parke firması ilgisiz. Biz kiminle muhatap olacağız? Paramızla rezil oluyoruz.

Ayşe Sever

Piranha servisi, 35 liralık ürüne 50 lira ücret istedi


Piranha firması 35 liraya aldığım ürüne 50 lira masraf çıkardı ve ayrıca 8 lira kargo parası ödedim. Ürünüm garantili olmasına rağmen. Bana aşağıdaki yazıyı gönderdiler.

Sayın AHMET KÜÇÜK
Bu e-posta sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmuş olup, servisimize göndermiş olduğunuz [380388] servis takip numaralı
PIRANHA- PIRANHA SAFARI ULTRA MP4 PLAYER BLACK WITH FM model cihazınıza, ücret düşülmüştür. Detaylar aşağıdaki gibidir.

Cihaz Seri No: P40706624
(Varsa) Özel Takip No: 

Açıklama1:
A106:ÜRÜNÜN DÜŞÜRÜLMESİNE VE DARBEYE BAĞLI OLARAK ARIZALANDIĞI TESPİT EDİLDİ. , Y100-Ü:ÜRÜNÜNÜZE ÜCRET ÇIKMIŞTIR. …50………….TL YE KULLANIM KAYNAKLI HASAR GÖRMÜŞ ………EKRAN DEGIŞMI………….. İÇİN; ÜCRET ONAYINIZ İLE SERVİS HİZMETİ VERİLECEKTİR. 

8 Ağustos 2014 Cuma

Carrefour Market Şikayeti

Ben İzmir Mavişehir'de yaşıyorum. Mavişehir'deki Carrefour'u da çok sık kullanıyorum. Oradaki fiyatları bildiğim için İzmir Aliağa'daki yazlığıma giderken, Aliağa'daki Carrefour Ekspress'i kullanmak istedim. Fiyatların aynı olacağına emin olarak.

Fakat orada alışveriş yaparken aynı marka tavukların daha yüksek fiyatlı olduğunu gördüm. Daha bir çok üründe bunu gördüm. Bu durumda tüketici farklı bir ilçeden alışveriş yaptığı için mağdur olmuyor mu acaba? Ben aynı ürünü İzmir'in başka ilçesinde Carrefour kartımı göstererek aldım ve yüksek fiyat ödedim.

Bu durumdaki mağduriyetimin ne olacağını öğrenmek için Carrefour müşteri hizmetlerini hem aradım hem de e-mail gönderdim. Bana verdikleri cevapta lojistik maliyetini fiyatlara ekliyoruz dediler. Diğer büyük marketler bunu yapmazken Carrefoursa'nın ne kadar akıllı bir market olduğunu da anlamış oldum bu sayede.

Teşekkürler

Beliz Göksel

7 Ağustos 2014 Perşembe

Koodmax kullanıcısı Gittigidiyor üzerinden sahte ürün satıyor


gittigidiyor.com üzerinden satış yapan koodmax, bizdeherseyucuz, gg_bedavakargo, kullanıcıları aynı kişiler olup, orjinal olmayan sahte ürünler satmaktadırlar. Ömer Çehre isimli şahıs bu farklı kullanıcı adları ile aynı ürünleri pazarlamaktadır. Sıfır, kutusunda, yeni etiketli, garantili, faturalı gibi ibarelerle satış yapan bu kullanıcı aslında sahte ürün satışı yapıyor.

Bu Gittigidiyor kullanıcısından masaüstü bilgisayar RAM aldım. Ürün kısa sürede gönderildi ancak orjinal değildi. CPU-Z programı ile yaptığım testlerde ürün paketinde yazan değerler ile programın verdiği değerler uyuşmuyordu. Değişim talep ettim tamam dediler. Ürünleri gönderirken test programında farklı sonuçlar elde ettiğimi dile getirdim ve orjinal Kingston marka RAM istediğimi söyledim. İlk başta bu ürünü biz satmadık dediler ve beni yalancılıkla, sahtekarlıkla suçladılar. Aslında sahtekarlık yapan kendileriydi. Gönderdikten sonra gelen ürünler de orjinal değildi.


Kingston olarak satılan ramin CPU-Z testinde orjinal olamadığı anlaşıldı.

Bana Kingston marka RAM satıyorlar ama gönderdikleri RAM'in üzerindeki modüller Elixir marka yani Nanya Technology. Oysa ki Kingston marka ramler bu modülü hiç kullanmaz. Bu modül farklı bir markaya ait.

Gönderdikleri faturadaki bilgiler şu şekildeydi:

ORICO BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE ELEKTRONİK TİC. LTD. ŞTİ.
Merkez Mah. Çavuşbaşı Cad. N:58/2 Çekmeköy/İSTANBUL

Tel:0 216 314 45 34 Sarıgazi V.D.:6470352136
Ticaret Sicil No: 892138

Lütfen siz de dikkat edin ve bu kullanıcıdan alışveriş yapmayın. Şikayetimi Gittigidiyor firmasına da ilettim ama sonuç alamadım.

Kadir Y.