8 Şubat 2013 Cuma

Elektrik faturalarını düşürecek uygulama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Şubat itibari ile hayata geçirdiği uygulamayla birlikte sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan ucuz elektrik uygulaması meskenlerde de uygulanacak.

EPDK, 1 Şubat'ta 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na dayalı olarak aldığı kararla serbest tüketici limitini yıllık 25 bin kw den 5 bin kilowatta düşürdü. Yapılan bu değişiklikle birlikte faturası 150 lirayı aşan tüketici, elektriği yüzde 15 indirimli almaya hak kazanacak. Böylece EPDK'nın sanayi kuruluşları ve ticarethanelere tanıdığı indirim hakkı meskenlerde de geçerli olacak.




Değişikliğe göre elektrik faturası 150 lirayı aşan tüketiciler, tedarikçisini değiştirmek suretiyle, elektriği daha ucuza satan perakende satış şirketlerinden yaklaşık yüzde 15 indirimle kullanabilecek. Buna göre tüketiciler, mevcut tedarikçisinden alacakları ‘borcu yok’ belgesi ile fiyatını uygun bulduğu yeni bir tedarikçi belirleyip, hemen uygulamadan yararlanabilecek ve elektriği ucuz alabilecekler.

2001 yılında ilk olarak sanayi kuruluşlarına ve ticarethanelere tanınan bu hak 12 yıllık sürenin ardından genel tüketiciye de açılmış oldu. 27 binden fazla sanayi kuruluşu ve ticarethanenin yararlandığı uygulamadan genel kullanıcının da yararlanabilmesi enerji şirketlerinin kampanyalar yaparak tüketiciyi çekmeye çalışmasını sağlayacak. Böylece rekabetle birlikte düşen enerji fiyatlarından vatandaş yarar sağlayacak. Değişikliğe göre uygulamadan yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilowattı aşan kullanıcılar yararlanabilecek. 2015 yılında ise bu limitin tamamen kaldırılarak tüm kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmesi sağlanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder