26 Şubat 2013 Salı

Şifreniz bunlardan biriyse hemen değiştirin


Emniyet yetkilileri vatandaşlara şifrelerinde tuttukları futbol takımının kuruluş yıl dönümü veya '123456' gibi kolay tahmin edilebilecek rakamları seçmemeleri uyarısı yaptı.

Vatandaşların ATM'lerde ve pos cihazlarına şifre girerken elleriyle tuşları kapatmasını ve şifre seçiminde daha duyarlı olması tavsiye edilerek, "Eğer kullanıyor isek kredi kartımızın limitini yeniden düzenleyelim. Kullanmıyor isek yurt içi ve yurt dışı sanal alışveriş kullanımına kartımızı sınırlayalım. Kredi ve banka kart şifresini doğum tarihi veya tuttuğumuz takımın doğum tarihi yapmaktan kaçınalım. Bu dolandırıcıların işine yarar. Kredi/banka kartımızı güvenmediğimiz kişilere vermeyelim, emanet etmeyelim. Çalındığı veya kaybolduğunu düşündüğümüzde derhal müşteri hizmetlerini arayarak kartı kullanıma kapatalım" dedi.



"KOLAY ŞİFRELER KULLANMAYALIM"

Kullanılan her şifrenin özellikle harf, rakam ve simgelerden oluşan karmaşık bir şifre olup olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren emniyet güçleri, "Kullandığımız her şifrenin en az 6 haneli olmasına dikkat edelim. Kullanılan şifrelerin unutulması durumunda sorulacak gizli soru ve cevapların kontrol edilerek kolay bulunabilecek cevaplar olmadığına dikkat edelim. Tüm şifrelerin birbirinden bağımsız olup olmadığını kontrol edelim. Yapılan araştırmalarda dünyanın en çok kullanılan şifresi, yine İngilizcede 'şifre' anlamına gelen 'password' oldu. Listede ikinci sırayı kolaylığıyla ünlenen '123456', üçüncü sırayı da '12345678' aldı. Şifre lerimiz kesinlikle kolay tahmin edilebilir olmamalı" uyarılarında bulundu. Uzmanlar oyun vb. sitelerinde mail şifrelerinin asla kullanılmamasını istedi.

Kaynak: İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder