Mimosa Pudica
MİMOZA (Diğer adları: Küstüm otu, Dokunma bana)
Küstüm otugiller familyasının örnek bitkilerindendir. Mimosa cinsi bitkilerin çoğunluğunun Amerika anakarasının tropikal bölgelerinde yetişen 300 dolayında türü bulunmaktadır. Bunlardan özellikle ilginç hareketliliği nedeniyle bahçelerimizde eğlenceli durumlar yaratmak için yetiştirilen Mimosa Pudica bitkisi kısaca Mimoza ya da Küstümotu diye adlandırılır.
Anayurdu Brezilya olan ve 60 cm. kadar boylanabilen bu tür, bir yıllık duyarlı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri, bu sürgünlerin üzerinde yer alan ve eğreltiotlarınınkine benzer pek çok yaprakçıktan oluşan yeşil renkli bileşik yaprakları vardır. Bitkinin yaz aylarında açan pembe ya da lavanta mavisi-beyaz çiçekleri, ipekten yapılmış ponponları andırır.
Fazla dekoratif olmamakla birlikte çiçek bahçelerimizin sınırlarında veya bordürlerde yetiştirilen mimozalara dokunulduğunda bitki hemen oradaki yapraklarını büzerek kapatır. Bir-iki dakika böyle büzülü kaldıktan sonra açılan yaprakların büyüteçle incelendiğinde, o kesimdeki ince tüylerin dokunma sırasında zedelendiği görülür. Bu yüzden bitkinin, o kesime besin göndermediği düşünülmektedir.
Mimoza bitkisi bol güneşli ortamlarda ve süzek (suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla her tipteki toprakta iyi gelişir. Tohumuyla üretilen bitkinin tohumları, ilkbahardaki son donlardan 1012 hafta kadar önce kapalı mekânlarda, 7,5 cm. derinlikteki tüplerde turba (yer kömürü) karıştırılmış toprağa ekilir. Burada gelişen fideleri havalar ve toprak ısındığında tüpteki toprağıyla birlikte bahçede hazırlanan ocaklara (çukurlara) 30'ar cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir. Bu şaşırtma sonucu birkaç günlük şok geçirme dönemi yaşayan bitki, daha sonra kendini toparlar ve yeni yerinde gelişmeye başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder