17 Ekim 2014 Cuma
Ev kadını söz verip, teminatsız kredi kullanıyor
Türkiye'nin birçok bölgesinde maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışamayan ev kadınları, "Türkiye Grameen Mikrokredi Programı" çerçevesinde kredi alarak açtıkları iş yeriyle geleceğe güvenle bakıyor. 2003 yılında hayata geçen program kapsamında, herhangi bir teminat olmaksızın sadece "söz" vererek 350 milyon lira kredi kullanan 110 bin kadından borcunu ödemeyen çıkmadı.
175 ülkede dar gelirli kadınların ekonomik yaşama katılmaları amacıyla yürütülen program, Türkiye’de 2003 yılından bu yana Nobel ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus ile ortaklaşa yürütülüyor.
Mikrokredi Hatay Bölge Müdürü Gürcan Calar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı'nın, kadınlara iş kurabilmeleri için "kadın sözü"ne dayanılarak herhangi bir evrak istenmeden, teminat ve kefalet aranmadan, icra ve mahkemeye müracaat edilmeden kredi sağlandığını söyledi.
"Kadın sözü"
2003 yılından beri 110 bin kadına 350 milyon lira kredi verildiğini belirten Calar, şunları söyledi:
"Türkiye’deki yoksulluğu azaltmak için dar gelirli kadınlara hibe yerine küçük miktarda kredi veriyoruz. Bazı kesimlerin kadını toplumda 2. sınıf görme ve gösterme çabası var. Binlerce kadın 'erkek sözü' ile değil, sadece 'kadın sözü' vererek hiçbir evrak, senet, kefil aranmadan ilk yıl için 100 lira ile bin lira arasında kredi alıyor. Türkiye'de 2003 yılından itibaren faaliyetini sürdüren program kapsamında yaşları 18-60 arasındaki 110 bin kadın 350 milyon lira kredi kullanarak iş sahibi oldu. Amacımız dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasına imkan sağlayarak istihdama katılmalarını sağlamak."
Yaşam öyküleri dar gelirli kadınlara umut oluyor
Dar gelirli kadınlara iş sağlayarak onların devamlı bir şekilde aile bütçesine katkı sağlamalarını hedeflediklerini belirten Calar, "Türkiye'de 2003 yılında 68 ilde 107 şube ile faaliyete geçen mikrokredi uygulaması sayesinde binlerce kadın iş sahibi oldu. Hatay, Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde kredi kullanan 7 bin ev kadınından bazılarının yaşam öyküleri maddi sıkıntısı nedeniyle kendi işini yapamayan ev kadınlarına umut oluyor" dedi.
Sadece Çukurova bölgesindeki 4 ilde 7 bin kadına 11 milyon lira destek sağlandığını ifade eden Calar, krediye talebin hızla arttığını, geri ödemelerde ise hiçbir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.
Calar, programdan faydalanmak isteyen kadınların 5 kişilik bir ekip kurarak krediye başvurabildiğini, kadınların yapacakları işlere göre bin ile 2 bin lira arasında kredi kullanabildiklerini söyledi.
Ev kadınlarının aile ekonomilerine sıfırdan başlayarak ciddi oranda katkı sağladıklarını ifade eden Calar, şöyle devam etti:
"Program kapsamında kendi işyerini açan birçok ev kadını oldu. 100'ün üzerinde meslekte kadınlarımız üreten konuma geçti. Kadınlarımız bu program sayesinde, artık hem ailelerine katkı sağlıyor, hem de ekonomik özgürlüklerini kazanmış oluyorlar. Aldıkları kredileri yaptıkları işler doğrultusunda kazanca dönüştürerek ödemelerini de sıkıntısız yapıyorlar. Ev hanımlarımız mikro kredi uygulamasını çok sevdi."
Mikrokrediyle hayatı değişen kadınlar
Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaşayan ve aldığı krediyle perde işi yapmaya başlayan Kader Ozan (30), sistem ile tanışınca yaşamının değiştiğini belirtti.
Küçük yaşta anne ve babasını kaybettiğini ifade eden Ozan, "Hayatıma tek başıma devam etmek zorundaydım. Okul hayatımı sonlandırarak çalışmaya ve kendi paramı kazanmaya ihtiyacım vardı. Programı duyduğumda çok sevindim. Alacağım malzemelerin fiyatlarını hesaplayarak 800 liranın yeterli olacaktı. Kredi talep ettim bundan sonra da kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum" diye konuştu.
Hatay'da yaşayan iki çocuk annesi Hatice Sertel ise aldığı krediyle köyünde tandır kurarak ekmek yapmaya başladığını aktardı.
Kazandığı parayla hem ailesine katkı sağladığını hem de kendi ayakları üzerinde durabildiğini ifade eden Sertel, kredi sayesinde kendi işini kurarak hayallerini gerçekleştirdiğini söyledi.
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Ayten Küçükkurt da (42), aldığı kredi sayesinde çocukluktan bu yana yaptığı ağ örme işine girdiğini kaydetti.
Kaynak: AA
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder