Karikatürde bir tarafta son model telefon sahibi çocuk, bir tarafta ise ay sonunu getirmeye çalışan ailenin çocuğu arasında, biraz da yürek burkan iletişimi göreceksiniz.
Gelir dağılımındaki adaletsizlikten ve karikatürdeki ajitasyondan ziyade, teknolojiye harcadığımız para ve bilinç konusunda bazı hatırlatmalarda bulunacağım.
Gerçek hayatta, karikatürden daha ilginç karelerle karşılaşıyoruz.
O karelerde de aynı kişiler var. Asgari ücretle geçimini sağlayan ailenin çocuğu.
Ama bu sefer iPhone, onun (dar gelirli) elinde.
Hangi uygulamaları kullandığını soruyorum, “Alalı 3 ay oldu ama aytunz (iTunes) mu ne işte onu bağla diyor. Anlamadım ben de. Daha da bir şey yükleyemedim ” diyor ve ekliyor “Ama ekranı çok iyi. Fotoğrafı da iyi çekiyor. Tam 8 Megapiksel”…
Gösteriş, bazen harcamalarımızın sapmasına neden oluyor.
İhtiyaçlarımızı çok iyi belirlememiz gerekiyor. Bu gereksinimlere cevap verecek doğru alışverişi yapmak için işin uzmanlarına veya doğru adreslere danışmanızda fayda var.
En pahalısı, her zaman en iyisi olmuyor.
2.000 TL verip, çektiğiniz fotoğrafı Bluetooth ile yanınızdaki bir arkadaşınıza gönderemediğiniz telefonunuz, 30 TL’ye alınan ve bu işi kolayca yapan bir telefon sahibinin yanında sizi mahçup edebilir.
Satın aldığımız donanım ve yazılımlardan azami şekilde istifade edebilmek için, en az modayı takip ettiğimiz kadar araştırma konusunda da istekli olmamız gerekiyor.
Aksi takdirde, hem aile bütçesine hem de cari açıkla uğraşan devlet bütçesine külfetten başka bir şey olmaz bu yaptığımız.
–
Hakkı Alkan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder