5 Mart 2014 Çarşamba

65 yaşını doldurana ulaşım ücretsiz

4 Mart 2014 tarihinden itibaren Belediye ve Belediyeye bağlı şirketlerde şehir içi toplu ulaşımında 65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız saat uygulaması aranmaksızın Nüfus Cüzdanı ile ücretsiz seyahat edebileceklerdir.


65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşım artık ücretsiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yönetmeliğin bugünden itibaren yürürlükte olduğunu açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın girişimleriyle engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerimiz için ücretsiz seyahat hakkını düzenleyen yönetmenlik yayımlandı. Dün yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında şehit yakınları ve gaziler, yaşlı ve engelliler ile 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz seyahat hakkı uygulaması başladı. Uygulama tüm yurtta geçerli olacak.



MÜJDE BAKAN İSLAM'DAN GELDİ

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam şunları söyledi: 'Şehit ve gazi yakınlarımız şehir içi bütün ulaşımlardan ücretsiz yararlanabilecekler. 65 yaş üstü, engellilerimiz, engelli yakınlarımız kendileriyle birlikte seyahat eden bir kişi, şehit yakınları, gazi yakınları artık bundan sonra ücretsiz seyahat edecek.'

KARTA SAHİP OLMAMAK ENGEL DEĞİL

Engelli vatandaşlar mevcut kimlik kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanlarıyla uygulamadan yararlanacak. Hizmet tüm Türkiye'de geçerli olacak. Nüfus cüzdanında engel oranı yazılmış olan engelli bireyler engel oranını gösteren nüfus cüzdanları ilen bu haktan yararlanabilecek. Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte yararlanmak isteyen ağır engelli vatandaşlar için, yakınları yeniden düzenlenen engelli kimlik kartları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın İl Müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

MARMARAY DA ARTIK ONLARA BEDAVA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı yapılan asrın projesi Marmaray da uygulama kapsamında ücretsiz. Yaşlı ve engelli vatandaşlar daha önce 0.975 TL öderken, artık ücret ödemeyecek.

ŞEHİRLERARASINDA YÜZDE 50 İNDİRİM

65 yaş üstü vatandaşlar demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarında, belediyelerin şehir içi toplu taşıma hatlarında, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz seyahat edecek. Demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise 50 indirimli yararlanacak.Ulaşımda herhangi bir saat uygulaması olmayacak, her saatte uygulanacak. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder