18 Temmuz 2014 Cuma

"İsrail teröründe cephane bizden değil" boykot kampanyasına dair açıklama


2007’de Hamas’ın fiili olarak Gazze’nin yönetimine gelmesinin ardından bölgeye yönelik ağır bir ambargo uygulamaya başlayan İsrail, Gazze’ye giriş-çıkışın sağlandığı beş kapıdan dördünün kontrolünü elinde bulundurmaktadır. İsrail, haftalar ya da aylarca bu kapıları kapatmakta ve temel ihtiyaç maddelerinin, sağlık malzemelerinin ve insani yardımların bölgeye giriş-çıkışını keyfî olarak engellemektedir.

Boykot edilecek İsrail şirketleri ve mallarının tam listesi için buraya tıklayınız

İsrail'in Filistin'e özellikle de Gazze'ye yıllardır uyguladığı ambargo ve bugünlerde dozunu artırdığı terör (hava bombardımanı ve kara harekatı - Ramazan 2014) nedeniyle insanlık suçu işlenmektedir. İnsanların en temel ihtiyacı gıdanın yanında ciddi anlamda ilaç sıkıntısı da ortaya çıkmıştır. Ancak ne yazık ki İsrail yardımların geçişini denetlediği kapılardan sonra yardım malzemeleri taşınan tünelleri de vurmaya başlamıştır.

Tüketici Birliği tarafından başlatılan, terörist İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yaptığı kanlı baskından sonra başlatılan boykot kampanyası sürecinde, tüketicilerden gelen soru ve yorumlar üzerine Tüketiciler Birliği bu açıklamayı yapmayı gerekli görmüştür:



Liste nasıl hazırlandı?

Boykot listesi hazırlanırken uluslararası kaynaklar araştırılarak İsrail sermayeli firmalar ile İsrail'e destek veren, ülkemizde faal olan ve boykotu mümkün olan firmalar dikkate alınmıştır. Buna göre;


  • Listedeki firmaların bir kısmı İsrail sermayelidir.
  • Firmaların bir kısmı İsrailli ortakları vasıtasıyla İsrail'e yatırım yapan firmalardır.
  • Ayrıca listede görülen bazı firmalar, İsrail devletine yaptıkları katkılardan dolayı bizzat İsrail hükümetince ödüllendirilmiş ve listemize girmeye hak kazanmıştır(!)
  • Boykot listesindeki kimi firmalar da, bir takım Siyonist web siteleri tarafından yandaş ve desteklenmesi gereken firmalar olarak anons edilmiş; bu durum da bahsedilen firmaları boykot listesine almak için tarafımızca yeterli gerekçe olarak görülmüştür.


Belirtilen kriterlerin bir veya birkaçını taşıyan markalarla boykot listesi oluşturulmuştur. Global kaynaklardaki listelerle yapılan karşılaştırmalar da Tüketiciler Birliği'nin boykot listesinin temel ve üzerinde ittifak edilmiş bir liste olduğunu göstermektedir.

Şu firmalar neden listede değil?

Tüketicilerden yoğun olarak, yaygın kullanımı olan ve aralarında gıda, kozmetik, temizlik, otomotiv ve tütün firmalarının bulunduğu bazı firmaların neden boykot listesinde yer almadığına dair sorular almaktayız.

Tüketiciler Birliği her markaya eşit mesafede bulunarak sadece tüketicilerin çıkar ve hassasiyetini gözetmekte, edinilen bilgi ve delillere göre de boykot listesini güncellemektedir. Ancak bazı Amerika, İngiltere veya diğer Batı menşeli firmaların İsrail'le ilişkili olduğuna dair yaygın kanaat bulunsa da, sağlam bilgiler olmadan Tüketiciler Birliği bu firmaları boykot listesine almamaktadır. Elinde somut bilgi bulunan tüketicilerin bu bilgileri Tüketiciler Birliği ile paylaşması bu noktada büyük önem arz etmektedir.

Önceki listede bulunan birçok firma bu listede neden yok?

Bilindiği üzere önceki yıl İsrail’in Gazze’ye saldırması ve birçok sivili katletmesinden sonra Tüketiciler Birliği bir boykot kapmanyası başlatmıştı. Ancak, o zamanki boykotun kapsamına, İsrail’e dolaylı yoldan destek veren Amerika’nın ve İngiltere’nin önde gelen markaları da dahil edilmişti.

Geldiğimiz noktada ise İsrail’in insani yardım taşıyan gemilere saldırmasıyla boykot yeni bir hal almıştır. Hedefin İsrail olmasından ötürü daha uygulanabilir, yoğun ve doğrudan amaca yönelik bir boykot planlanmıştır. Dolayısıyla, bu kampanyaya İsrail sermayeli veya İsrail’e destek veren firmalar dahil edilmiştir. Elbette listede gerekli güncellemeler yapılmaktadır.

Amerikan firmaları da mı boykotta yok?

Tüketiciler zulümde Amerika-İsrail benzeşmesinin etkisiyle Amerikan firmalarının neden boykot edilmediğini sormaktadır. Yukarıda bahsedildiği gibi bu kampanyanın odak noktası İsrail’dir. Ancak ABD de, tüketicilerin hafızalarına kazınan, özellikle son dönemde Irak’ta işlediği katliamlardan dolayı uzun süredir derneğimizin boykot listesindedir.

Irak Savaşı’nın başlamasıyla ilk “cephane bizden değil” kampanyası başlamış ve uygulanabilir bir boykot olması amacıyla da Amerika’nın sembolü olan 5 firma boykota dahil edilmiştir.

Boykot, bize göre tüketicilerin bireysel tepkilerini göstermeleri için uygulayabileceği son ama en etkili seçeneklerden biridir. Aldığımız tepkilerden anladığımız kadarıyla hemen hepimizin hemfikir olduğu bu kampanya tüketicilerin kampanyasıdır ve tüketicilerin sahip çıkmasıyla umuyoruz ki hedefine ulaşacaktır.

Tüketiciler Birliği

Boykot edilecek İsrail şirketleri ve mallarının tam listesi için buraya tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder