12 Ekim 2014 Pazar

Ucuz ayakkabıda domuz derisi

Uzakdoğu'dan ithal edilen ucuz ayakkabılarda domuz derisi kullanıldığı belirtiliyor. Birçok ünlü firmanın reyonlarındaki ucuz ayakkabılarda domuz derisi kullanıldığı iddiası, gözleri ithal edilen ucuz ayakkabılara çevirdi. Peki tüketici, domuz derili ayakkabıyı nasıl ayırt edebilir?

Ucuz ithal ayakkabılarda domuz derisi kullanıldığı ifade edildi. Maliyeti normal derinin yaklaşık üçte biri kadar ucuz olan domuz derisi özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilen ayakkabılarda ve astarlarında kullanıldığı belirtiliyor. Bu iddiaları dile getiren İTO Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Gürsoy. Pürüzlü ve gözenekli yüzeyi ile diğer derilerden ayrılan domuz derisinden yapılan ayakkabılar şu anda bir çok ünlü markanın reyonlarında yer alıyor. Meslek odaları ithal ayakkabılarda bir denetim olmadığını ifade ederken gıdada olduğu gibi ayakkabılarda da içeriği belirten bir etiketin yer almasını istiyor. Süleyman Gürsoy 'Bugün giydiği ayakkabının üzerinde domuz derisi kullanılmadığını bilmeyen insanlarımız var. Ayakkabıların etiketlerinde 'üründe domuz derisi kullanılmıştır' ibaresi yazılsa bugün bir çift bile ayakkabı satamazlar' diyor.



AVRUPALI BİLE KULLANMIYOR

Domuz derisinin en belirgin özelliği sağlıksız oluşu. Domuz derisinin kalın oluşu ve tüy kalınlığından dolayı deride kıl dipleri çok belirgin. Bu yüzden derinin üzerinde gözenekler hemen farkediliyor. Domuz kıllarının da kalın oluşu sebebiyle deriyi dış yüzde kullanılmak zor ama süet olarak dış yüzeydede kullanılıyor. Domuz derisi fiyatı oldukça ucuz. Normal dana astarının metre karesi 20 dolar iken domuz astarının metrekaresi 7 dolar. Özellikle Avrupa ayakkabı üreticileri kaliteli ayakkabılarında domuz derisi kullanmıyor. Kaliteli ayakkabıların içinde domuz derisi görmek imkansız gibi.

DOMUZ DERİSİ ALDIĞINIZ NASIL ANLAŞILIR?

-Domuz derisinde kıl kökleri öbekler halindedir.

-Diğer derilerde ise kıl kökleri daha yoğun ve eşit aralıklarla dağılmış haldedir.

-Domuz derisinin gözenekleri diğer derilere göre daha değişik. Daha büyük ve seyrek oluyor.

-Diğer derilere göre daha ağır. Kokusu farklı ve kötü. Ancak, koku özelliği kimyevi maddelerle gideriliyor bu da dikkate alınmalı.

Türkiye'ye Uzakdoğu'dan getirilen ayakkabılarda bir kontrol ve bir standart yok. Herkes istediği ayakkabıyı getirtebiliyor. Türkiye'de açılan ayakkabı zincirlerindeki ucuz ayakkabıların yaklaşık yüzde 90'ının içinde domuz astarı olduğu ifade ediliyor. Benetton', 'Mango' ve 'Tchibo' markalarının domuz derisi ürün satmasına rağmen tüketicileri eksik bilgilendirdiği dile getirilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder