19 Ağustos 2014 Salı

Türk uydusu Rasat'ın kaydettiği haritalar kullanıma açıldı


TÜBİTAK tarafından geliştirilen RASAT uydusunun görüntüleri kullanıma sunuluyor. Kamu ve üniversitelerin yararlanacağı yüksek çözünürlüklü görseller internet sitesinden indirilebiliyor.

Türkiye'nin ilk milli gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde uzaya gönderilmişti. Uydudan alınan görüntüler hazırlanan bir internet sitesinde yayınlanmaya başlandı.
İsteyen kamu kuruluşları ve üniversitelere verilecek olan yüksek çözünürlüklü görüntüler www.gezgin.gov.tr adresinden görülebiliyor. Uyduyu geliştiren kurum olan TÜBİTAK'ın açıklamasına göre üç yıl boyunca dünya yörüngesinde 16 bin 480 tur atan uydu 6 milyon metrekare alanı görüntüledi.
İsteyen kamu kuruluşları ve üniversiteler siteye üye olarak görüntülerin yüksek çözünürlüklü sürümlerini elde edebilecek.

Günümüzde harita tabanlı birçok uygulama Google'ın sağladığı altyapıyı kullanıyor. Google, firmalara belli bir ücret karşılığı bu haritaların kullanımını veriyor. RASAT'ın yayınladığı görüntülerin ticari olarak kullanıma sunulup sunulmayacağı ise bilinmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder