14 Temmuz 2013 Pazar

Digiturk abonelik iptalinde faks zorunluluğu isteyemez

Ev değişikliği nedeniyle aboneliğimi iptal için Şubat 2013 den beri, Digiturk abonelik  iptal işlemi ile uğraşıyorum.  Her seferinde önce dondurduktan sonra iptal edebiliriz ve dilekçe fakslamamızı istiyorlar, her dondurma süresi sonunda, aboneliğin aktif olduğu söyleniyor.  Bir türlü iptal işlemini gerçekleştiremiyoruz.

Çok kasıtlı ve kötü niyetli olarak bu engellerin yapıldığının farkındayım,  halen eski adresimde olan aboneliğin bedelini de ödemek istemiyorum.

İptal  işini başarabilmem  için bize yol gösterebilir misiniz?

Saygılarımla
Yasar Kayaaltı



Tüketici hakem heyetine başvurmalısınız. Digiturk'e gönderdiğiniz iptal başvurusunun bir örneğini de şikayet dilekçenize ekleyebilirsiniz. Ancak BTK'ya başvurmanız halinde daha hızlı sonuç alabilirsiniz. BTK'ya buradan başvurabilirsiniz.

Konu ile ilgili olarak Digiturk'e 2012 yılında abonelerine sadece faks yoluyla iptal başvurusu zorunluluğu nedeniyle para cezası verilmiş ve soruşturma açılmış.

Dijital yayın platformu Digiturk, müşterilerine uyguladığı aboneliği kapatma uygulaması yüzünden sektörü düzenleyen resmi kurum olan BTK tarafından ceza ve soruşturma yağmuruna tutuldu.
Digiturk müşterilerine, aboneliklerini sonlandırmak istediklerinde, firma tarafından faks yoluyla durumu bildirmeleri isteniyordu. Oysa Tüketici Hakları Yönetmeliği'ne göre bu tarz aboneliklerin kapanması konusunda sadece faks seçeneğinin sunulması, doğru değil.
Yasa Ne Diyor?
Yasada;"Aboneler yazılı olarak bildirmek kaydıyla aboneliklerini her zaman sona erdirebilir. Aboneler, abonelik sözleşmelerini feshetmek istedikleri takdirde bu taleplerini;a) İşletmeciye ya da adına abonelik sözleşmesi yapmaya yetkili temsilcisine yazılı olarak,b) İşletmecinin müşteri hizmetleri tarafından kayıt altına alınan sesli kayıt sistemi üzerinden,c) İşletmecinin internet sitesi üzerinden daha önce belirlenmiş şifre ve benzeri güvenli yöntemler veyaç) Kurum tarafından belirlenecek diğer yöntemler ile bildirirler"ifadesi yer alıyor.
Ceza miktarı ne kadar?
Bu yasaya dayanarak, müşterilerden gelen şikayetleri değerlendiren BTK, 2011 yılı net satış tutarının (59.909.640,51) %0,13 (on binde on üç) oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Ek olarak, Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 18'inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "İşletmeci, abonenin aboneliğe son verme yönündeki yazılı talebinin kendisine ulaşmasından itibaren en geç kırk sekiz saat içinde fesih işlemini gerçekleştirmek ve talebi takip eden yedi gün içerisinde abonelik sözleşmesinin feshedildiğini, abonenin talebine bağlı olmaksızın aboneye yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür." hükmüne aykırı olarak hareket ettiği için yine Digiturk'e 2011 yılı net satış tutarının (59.909.640,51) %0,13 (on binde on üç) oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi. (1)
 ***
Digiturk Soruşturmasına Ek Süre Tanındı

Digiturk tarafından uygulanan faks yoluyla iptal zorunluluğu üzerine şirkete açılan soruşturmada ek süre istemi onaylandı.
Digiturk'ün ne kadar vakti kaldı? 
Müşterilerine sunduğu aboneliği yalnızca faks yoluyla kapatan dijital yayın platformu Digiturk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından verilen karar doğrultusunda 2011 yılının net satış tutarının on binde on üçü kadar idari para cezasına çarptırılmıştı.
BTK tarafından yapılan son açıklamada ise, para cezasına paralel olarak açılan soruşturmaların süresinin uzatıldığı açıklandı. Buna göre, Digitürk hakkında yürütülen soruşturma çalışmalarına ilişkin 3'er aylık ek denetim süresi tanınmasına karar verildi. (2)



 BTK'nın konu ile ilgili resmi kararı aşağıdaki gibidir. Resimleri büyük boyutta görmek için üzerine tıklayınız.





(1) http://shiftdelete.net/digiturke-iptal-cezasi-yagdi-40685.html
(2) http://shiftdelete.net/digiturk-sorusturmasina-ek-sure-tanindi-42910.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder