14 Mart 2013 Perşembe

Vatandaş şifre manyağı olmaktan kurtulacak


Çipli biyometrik e-kimlik kartı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 'Elektronik Kimlik Kartı' projesi hakkında bilgi verdi. Vatandaşa kolay taşınabilir, taklit ve tahrif edilmesi kolay olmayan, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet verilmesini sağlayacak ve biyometrik özelliklere sahip kimlik kartları verileceğini bildirdi. Güler, 'Bu projenin amacı kurum ve kuruluşlardan daha hızlı hizmetin alınmasını sağlayarak vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, elektronik ortamda sunulan hizmetlerde güvenli anahtar görevi yapmak, e-devlet uygulamalarını desteklemek ve AB uygulamalarıyla uluslararası standartlara uyum sağlamaktır. Kimlik kartlarının bu yıldan itibaren 3 veya 4 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımıza dağıtılması öngörülmektedir' diye konuştu.



Eletronik T.C. Kimlik Kartı Arka Yüzü
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'de 50 milyona yaklaşan internet kullanıcısı var ama e-Devlet kapısını ziyaret edenlerin sayısı 15 milyonun altında" dedi. Kurumların artık böyle bir hizmet yolu olduğunu vatandaşların tam olarak algılayamadığını söyleyen Yıldırım, bugün internetin geliştiğini ve 2,5 milyar kullanıcısı olduğunu dile getirdi. Yıldırım, kullanıcı sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, vatandaşların bunu ticarette, siyasette ve eğitimde çok daha yaygın kullandığını ifade etti. Artık gelişen ve ulaşan bir Türkiye'nin olduğunu anlatan Yıldırım, "Türkiye'nin her tarafında bilgi otobanları var. Artık 'bilgiye erişim için altyapı sorunu var' diyemezsiniz" dedi.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vakit geçmeden herkesin e-Devlet kapısını bir an önce çalmasını istiyorum. Bugün e-Devlet kapısını çalmazsanız yarın orada kendinize yer bulamayabilirsiniz. Burada sorun; Zihinsel dönüşümdür, onun dışında başka bir sorun yoktur. Bürokrasinin tuşlara dönmesi, tuş olması yani fiziki olarak işlem yapmak yerine bir tuşla işlemin yapılması vatandaşın hayalidir" şeklinde konuştu.

"BİYOMETRİK KİMLİK UYGULAMASIYLA VATANDAŞ 'ŞİFRE MANYAĞI' OLMAKTAN KURTULACAK"

Biyometrik kimlik uygulaması konusunda Türkiye'nin biraz geç kaldığını söyleyen Yıldırım, "Bunları dağıttığımız zaman bu mesele kolay hallolur. Vatandaş artık şifre manyağı olmaktan kurtulacak. Kimliğiyle her şeyi yapacak, 'ona şifre, buna şifre bir de şifre defteri' var. Sürekli o rakam bu rakam aklında olsun, her şeyi onunla yapsın. Bu da elektronik kimlik kartının hayatımıza girmesiyle bu süreç çok hızlanacak. Bu dönüşümü tam anlamıyla gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gazete Star, İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder