3 Temmuz 2012 Salı

Aşı takvimine Hepatit A ve suçiçeği de girdi

 Sağlık Bakanlığı'nın 'nın çocukluk dönemi aşı takvimine ileri yaşlarda geçirildiğinde ağır seyreden Hepatit A ve suçiçeğine karşı iki aşı daha eklendi. Böylece dünyada birçok ülkenin uyguladığı 16 aşıdan 13'ü bakanlığın aşı takvimine girmiş oldu.



Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, bakanlığın yeni aşı takvimiyle ilgili bilgi verdi. Hepatit A ve suçiçeği aşılarının Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk çağı aşı takvimine girdiğini bildiren Torunoğlu, şunları belirtti:

''Hepatit A, su ve kirli gıdayla bulaşan bir hastalık. Eskiden altyapı eksikliği ve su kirliliği gibi çevresel sorunların yaygın olduğu dönemlerde çok görülen Hepatit A, aslında hafif atlatılabilen bir rahatsızlık. Küçük yaşlarda pek rastlanmamakla birlikte ileri yaşlarda, 20'li yaşların üzerinde geçirildiğinde daha ağır seyrediyor. Çünkü bağışıklık gelişmemiş oluyor. Rahatsızlığın görülme yaşı ileriye doğru kaymaya başladı. Bu nedenle Aşı Danışma Kurulumuz kişileri küçük yaşlarda aşılayarak buna karşı önlem geliştirme kararı aldı.''

Torunoğlu, Hepatit A aşısı için daha önce planlanan aşı bütçesine 30 milyon liralık bir ilave yapıldığını söyledi.

SUÇİÇEĞİ
Suçiçeği hastalığının da Hepatit A gibi çocuk yaşlarda daha hafif, ileri yaşlarda ise ağır seyrettiğini anlatan Torunoğlu, bazı hastalarda iltihabi tablolar görülebildiğini ifade etti.

Hastalığın ileri yaşlarda geçirilmesi halinde virüsün canlandığını, halk arasında ''gece yanığı'' denilen ''herpes zoster'' adı verilen hastalığın ortaya çıkabildiğini anlatan Torunoğlu, şu bilgileri aktardı:

''Suçiçeğine karşı etkili bir aşı var. Bu yeni bir aşı. Bütçe olanakları yüzünden bunu uygulayabilen ülke sayısı az. Biz de aldığımız kararla bu aşıyı uygulayabilen birkaç ülkeden biri olacağız. Dünyada ülkelerin büyük bölümünün uyguladığı toplam 16 aşı var. Aşı takvimine eklenen 2 yeni aşıyla Türkiye'de bu 16 aşıdan 13'ü uygulanmış olacak.''

Meningokok, HPV ve rota virüsü aşılarının da aşı takvimine eklenmesi için çalışmaların sürdüğünü bildiren Torunoğlu, ileride bu aşıların da takvime eklenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Torunoğlu, Hepatit A aşısı alımının yapıldığını ve sonbaharda uygulanmaya başlanacağını ifade ederek, suçiçeği aşısının da yıl sonunda uygulanmaya başlamayı planladıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın yeni aşı takvimine göre Hepatit A aşısı 18 ve 24'üncü aylarda birer, suçiçeği aşısı ise 12'inci ayda tek doz yapılacak.




AŞI TAKVİMİ
Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk çağı aşı takvimine göre uygulanan diğer aşılar şöyle:

-Hepatit B: Doğumda, birinci ve altıncı ayların sonunda

-BCG aşısı: İkinci ayın sonunda

-Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza tib b (beşli karma aşı): İkinci, dördüncü, altıncı ayların sonunda, 18-24'üncü ayda pekiştirme dozu

-Konjuge pnömokok aşısı: İkinci, dördüncü ve altıncı ayların sonunda, onikinci ayda pekiştirme dozu

-Kızamık, kızamıkçık, kabakulak: Onikinci ayda, ilköğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu

-Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio (dörtlü karma aşı): İlköğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu

-Oral polio aşısı: Altıncı ayın sonunda, 18-24'üncü ayda

-Erişkin tipi difteri: İlköğretim sekizinci sınıfta pekiştirme dozu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder