15 Haziran 2012 Cuma

Kaçak elektrik kullanan teşhir edilecek



Elektrikte kayıp-kaçağın boyutu 3 milyar liraya ulaştı. Enerji yönetiminin çözüm için planladığı tedbirler arasında dağıtım şirketlerine kayıp kaçak hedeflerini yakalamaları için denetimlerin artırılması da var.
Elektrik faturalarında maliyet kalemlerine ayrıntılı yer verilmeye başlanması, kayıp-kaçak konusunu yeniden gündeme taşıdı. Elektrikte kayıp-kaçak kullanımın maliyeti 3 milyar liraya yaklaştı. Enerji yönetimi, kaçağı önlemek için geniş çaplı tedbirler almaya hazırlanıyor. Öne çıkan tedbirlerin başında kaçak elektrik kullananların kamuoyuna açıklanması geliyor. Ayrıca, elektrik dağıtım şirketlerine verilen kayıp-kaçak hedefleri sıkı bir şekilde takip edilecek.




Hedefi yakalamayan şirkete para cezasından lisans iptaline kadar geniş çaplı müeyyide uygulanacak. Zaman’a bilgi veren yetkililer, kayıp-kaçakta teknik kayıpların uluslararası kriterlere yakın olmasına rağmen kaçak kullanımın çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili önemli bir konuya da vurgu yapan yetkililer, “Kaçak kullanım için genelde Doğu illeri gündeme geliyor. Ancak, batıda da çok ciddi kaçak kullanımı söz konusu, özellikle sanayi bölgelerinde.” dedi.
Alınan bütün tedbirlere rağmen kaçak elektrik kullanımı önlenemiyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin 2010 yılı verilerine göre kaçak elektrik tüketiminde Şanlıurfa yıllık 3 milyar kilovatsaat (kWh) ile kaçak tüketiminde liste başında yer alırken bu ili Diyarbakır ve Mardin 2,8 milyar kWh ile ikinci ve üçüncü sırada izliyor. İstanbul ise 2,7 milyar kWh tüketim ile sıralamada 4. oldu. Kayıp-kaçak oranında ise Şırnak yüzde 77,4 oran ile ilk sırada yer aldı. Enerji yönetimi, kamu-özel elektrik dağıtım şirketlerine kayıp-kaçağı azaltmak için 2015 yılına kadar hedef koydu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “Kayıp kaçakta 2015 hedefi yüzde 10 olarak belirlendi ve hedeflerin yakalanamaması durumunda ortaya çıkabilecek zarar, dağıtım şirketi tarafından karşılanacak, tüketicilere yansıtılmayacak.” sözleri de konuyu daha önemli kılıyor. Enerji yönetimi, faturalarda ayrıntılara yer verilmesiyle insanların “Niye kaçağın parasını ben ödüyorum?” diyerek sorgulamaya başladığına dikkat çekerek, kaçak kullananların afişe edilmesi konusunun değerlendirildiğini ve uygulamaya geçilmesi halinde şirketlerin web sitelerinden abone isimlerinin yayınlanması veya başka iletişim araçlarının kullanılabileceği bilgisini verdi.

Kaynak: ZAMAN

2 yorum:

  1. kaçak ihbarı yapıldığında ceza kime kesiliyor? evdeki herkese mi?

    YanıtlaSil
  2. Ev kaçak değilse, ev sahibine kesilebilir. Ev de kaçaksa evin bulunduğu arazi sahibine kesilebilir. Arazi devletinse, devlet kime ceza keseceğini bilemeyebilir.

    YanıtlaSil