21 Haziran 2012 Perşembe

Dermojin yasaklandı


Sağlık Bakanlığı, 'dermojin' adlı saç beyazlık giderici ürünün bileşiminde kurşun tespit edildiğini belirterek satışın yasaklanmasına karar verdi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’dan yapılan açıklamada, Saç beyazlığına karşı kullanılan ’Dermojin Saç Renklendirici Gray Hair’ adlı ürünün yapılan analiz sonucunda, bileşiminde sağlığa zararlı olan kurşun bulunduğu belirtilerek " Bu nedenle söz konusu ürün hakkında geri çekme ve piyasaya arzının yasaklanması işlemleri başlatılmıştır." denildi. 

Açıklamada saçlardaki beyazlığın giderilmesi için üretilen kozmetiklerin büyük çoğunluğunun bileşiminde kurşun  asetat kullanıldığı belirtilerek "Bu ürün almamaları ve ürünleri temin ederken ambalaj üzerindeki içerik bilgilerine dikkat etmeleri" uyarılarında bulundu.




Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'dan yaplan açıklamada, Dermojin Sağlıklı Yaşam Merkezi tarafından üretilen ve saç beyazlığına karşı kullanılan 'Dermojin Saç Renklendirici Gray Hair' adlı ürünün yapılan analiz sonucunda, bileşiminde sağlığa zararlı olan kurşun bulunduğu belirtilerek şöyle denildi:

''Dermojin Saç Renklendirici Gray Hair adlı ürün için yapılan analiz sonucunda, bileşiminde Kozmetik Yönetmeliği'nin Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddeler Listesi Ek II'nin 289 uncu sırasında yer alan ve sağlığa zararlı bir madde olan 'kurşun' tespit edilmiştir. Bu nedenle 5324 sayılı Kozmetik Kanunu'nun 6 ıncı maddesi gereğince söz konusu ürün hakkında geri çekme ve piyasaya arzının yasaklanması işlemleri başlatılmıştır.

BU TİP ÜRÜNLERDE KURŞUN ASETAT KULLANILIYOR

Açıklamada, saçlardaki beyazlığın giderilmesi için üretilen kozmetiklerin büyük çoğunluğunun bileşiminde kurşun asetat kullanıldığı belirtilerek şu uyarılar yapıldı:

''Piyasada gerek internet üzerinden gerekse diğer doğrudan satış yollarıyla tüketicilere ulaştırılan saç beyazlık giderici ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler etkilerini genellikle içerdikleri 'Kurşun Asetat' maddesi ile göstermekte olup, 2009 yılı itibariyle Avrupa Birliği ülkeleri ve ülkemizde 'Kurşun' bileşiklerinin (kurşun asetat/ lead acetate) kozmetik ürünlerde kullanımı, maddenin sağlığa zararlı olması sebebiyle yasaklanmıştır. Saç beyazlık giderici ürünleri kullanan tüketicilerin faturasız ürün almamaları, faturalarını olası problemlere karşı saklamaları, ürünleri temin ederken ambalaj üzerindeki içerik bilgilerine dikkat ederek ambalajında kurşun beyan edilen ürünleri satın almamaları gerekir. Kurşun ve kurşun bileşiklerini içeren ürünler hakkındaki şikayetler kurumumuza bildirilebilir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder